FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-10

Gyenge forint idején - Forest Hungary értékelése

Tartós mélyrepülést produkál a forint árfolyama. Hét közben volt már példa 300 forintnál erősebb euróra, de pénteken is e lélektani határ körül mozgott a közös európai pénz, és a svájci frank magas ára is tartja magát. Hogyan érinti ez a bútoripar piacvezető anyag- és alkatrész-beszállítóját?

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A legnagyobb csapást kétségkívül a devizaadósokra méri a forint gyengesége. Az importőrök is sokat veszítenek ebben az időszakban, de az exportőrökről sem mondható el, hogy teljes nyugalommal szemlélhetik az árbevétel gyarapodását.

 

...

 

A gazdasági mérleg másik serpenyőjében a működésüket behozatalra alapozó vállalkozások egyértelműen veszteségeket szenvednek el a gyenge forinton. Jóval drágábban jutnak hozzá az importhoz szükséges devizához.

 

A hazai bútoripar piacvezető anyag- és alkatrészellátója, az egerszegi központú Forest Hungary Kft. elsősorban külföldről importálja a bútorgyártáshoz szükséges termékeket.

 

Dóra János ügyvezető a jelenlegi árfolyamveszteséget egy rossz időszak csupán egyik összetevőjének tekinti. Mint érdeklődésünkre a cégvezető elmondta, a válság óta, - amelyben a hazai bútoripar szinte a padlóra került -, korábbi forgalmuk 25 százalékát elveszítették.

 

Az okok ismertek. Nem épülnek lakások, általában is alacsony a hazai fizetőképes kereslet, de kiváltképp új bútorra nem költenek az eladósodott emberek. Csökkenő forgalom mellett emelkedő beszerzési árakkal kell kalkulálniuk - az alapanyagok fő beszerzési területén, a Távol-Keleten emelték az árakat, s a bajokat a forint gyengesége most még mintegy tízszázalékos árfolyamveszteséggel is megfejeli. Dóra János e folyamatos visszaesésből a kiutat a belső kereslet élénkítésével tartja elképzelhetőnek. Mint mondta, a vállalkozások helyzetén a járulékok csökkentése javíthatna, ugyanakkor a fogyasztók számára a belső fogyasztásra ösztönző érdekeltségi rendszert kellene kialakítani.

 

KÖVETKEZMÉNY

A hosszú ideje tartó belső keresletcsökkenés, a forgalom visszaesése miatt az idei év során kilenc dolgozót építettek le a Forest Hungary Kft.- nél. Egy személytől nyugdíjazással, nyolctól felmondással vált meg a munkáltató.

Forrás: Zalai Hírlap

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.