FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-11

Vadászat kerekes székből

Speciális erdei ösvényeket és vadászleseket épít az egyik Tolna megyei vadászati társaság, hogy mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhetővé tegye területeit.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Kerekesszékkel az erdei ösvényeken: mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetőek lesznek rövidesen azok a vadászlesek, amelyeket a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területein építenek. Magyarországon is egyre nagyobb az igény a speciálisan kialakított vadászépítmények iránt, más országokban, például Ausztriában, Németországban, valamint a skandináv államokban pedig már hétköznapinak számít ez az elvárás.

 

Göbölös Péter, a tamási központú cég vezérigazgatója az előzményekről elmondta, a településen nemrég létesült egy úgynevezett ability fürdő, vagyis a sérüléssel élők számára is viszonylag könnyen használható termálintézmény, amelyhez nagyon közel van a zrt. egyik kiváló vadászterülete.

 

Palánki Gábor, a cég tamási erdészetének vezetője az elvégzendő feladatokról elmondta, a vadászterület hozzáférhetővé tételére megfelelő szállítójárműre van szükség, illetve olyan berendezésekre, létesítményekre - például cserkészút vagy leshely - amelyek egy mozgáskorlátozott vadász számára is megfelelő lehetőségeket nyújtanak. Göbölös Péter hozzátette "igazából" földi leshelyekről, leskosarakról, lesállásokról van szó, amelyek takarást biztosít a kerekes székes vadásznak is. Ezek a módosítások semmilyen plusz műszaki megoldást nem igényelnek.

 

Kérdésként felvetődhet, a cég mennyire kívánja az ösvények, illetve leshelyek átalakításán túl is megkönnyíteni a mozgáskorlátozott vadászok dolgát: hajlandók-e odaterelni a vendég puskája elé a vadat, hogy az állatot csak le kelljen puffantani. A vezérigazgató szerint erről szó sincs, nem állítanak fel a vadakat irányító objektumokat. Az etikus vadászat a zrt. évtizedekkel ezelőtt tett vállalása, amelynek a cég a későbbiekben is következetes meg akar fellelni - mondta Göbölös Péter.

 

Korábban, amikor a vadászati társaság területe még nem volt átalakítva, akkor is vadászhattak mozgásukban korlátozott személyek, de egészen más körülmények között. A változtatások előtt az is előfordult, hogy a segítőknek kellett felemelni, és szinte ölben vinni a vadászt a megfelelő területre, mert kerekesszékkel nem lehetett bejutni a kiválasztott leshelyre. Az átalakítások után a cég reményei szerint sokkal egyszerűbbé válik a sérüléssel élő vadászok mozgása, és nem csak egy-egy kivételes alkalommal, hanem rendszeresen is fogadhatnak mozgáskorlátozott vendégeket.

 

Az ability vadászterületkialakításhoz segítséget kértek sérüléssel élő vadászoktól is, a speciális terület tesztelése még zajlik, és ha az ötlet gazdaságosnak tűnik, akkor egyre több hasonló helyet alakítanak ki.

 

 

Forrás: mr1-Kossuth Rádió; Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.