FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-14

Átalakulás után a Kisalföldi Erdőgazdaság

A Magyar Fejlesztési Bank lett a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. tulajdonosa: Orbán Tibor vezérigazgató maradt a posztján, az igazgatótanácsok megszűnésével nagyobb lett a felelőssége. Tavaly óta a költséghatékonyság érdekében az addigi hat helyett négy erdészettel folytatták a gazdálkodást.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Vágásérett: Az új erdőtörvény egyes Natura 2000-es területeken nehezíti a fakitermelést (felvételünkön Horváth Zsolt fakitermelő). Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Bő másfél éve úgy fogalmazott lapunknak: a gazdasági válság megköveteli minden gazdálkodótól, hogy a szokásosnál is nagyobb figyelmet szenteljen a takarékos, költséghatékony működésre. Emiatt történtek a KAEG-nél is átszervezések?

- Igen: 2010 januárjától az addig hat helyett négy erdészettel folytattuk a gazdálkodást úgy, hogy az észak-hansági erdészetet összevontuk a mosonmagyaróvárival, a rábaközit pedig a dél-hanságival. Az összevonások okán tizenkét dolgozónktól kellett megválnunk, akik közül nyolcan előnyugdíjba vagy nyugdíjba mentek.

- Tavaly huszonkét erdőgazdaság - így a KAEG is - a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tulajdonába került. Milyen változásokat hozott ez a társaság életében?

- Tavaly július 13-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő helyett az MFB lett a tulajdonosi joggyakorló. Úgy döntöttek, hogy megszüntetik az igazgatótanácsokat, s felruházták a vezérigazgatókat az igazgatósági jogkörök gyakorlásával. Ez számomra is nagyobb felelősséggel jár.

 

 

 

A vadgazdálkodás eredményességének legfőbb meghatározója a vadkár. A többi ágazat hozza az elvárt eredményeket.
Orbán Tibor vezérigazgató

 

- A többséggel ellentétben ön bizalmat kapott, maradhatott az igazgatói székben. Mit kértek a vezérigazgatóktól?

- Azt, hogy a mindenkori szakmai elvárásoknak, szempontoknak megfelelően próbáljuk vezetni a ránk bízott állami erdőgazdaságokat. Emellett olyan hatékony üzemelést próbálunk megtartani, amellyel a szakmai és civil szféra követelményeinek megfelelünk.

- A tulajdonos átvizsgálta az összes erdőgazdaságot: a kisalföldi esetében ez milyen eredményt hozott?

- Kisebb-nagyobb hibákat találtak, ezek kiküszöbölésére most is erőfeszítéseket teszünk. A KAEG Zrt. - egy kivételével - minden évben eredményt produkál: idén jobbat, mint tavaly, hisz nem ért bennünket annyi természeti csapás. Harmincmillió forint körüli eredménnyel biztosan számolhatunk.

- A külföldi vadászoknak is köszönhetően a cégen belül a vadgazdálkodás nyereséges: mi a helyzet a többi ágazattal?

- A vadgazdálkodás eredményességének legfőbb meghatározója - a természeti adottságokon kívül - a vadkár. A többi ágazat hozza az elvárt eredményeket.

- Az új erdőtörvény két éve lépett hatályba. Milyen változást hozott az erdőgazdaság életében?

- Kétkedve fogadtuk az előírásait: véleményünk szerint az állami erdőterületekre vonatkozóan több megszorítást tartalmaz, mint a civil szféra esetében. Ezeket a követelményeket azonban teljesíteni tudjuk. Jelenleg a természetvédelmi korlátozások befolyásolják leginkább a gazdaság működését. Ezek lehetővé teszik, hogy Natura 2000-es területen belül fakitermelési munkát csak vegetációs időn kívül végezhetünk: október és április között. Van, ahol éppen ebben az időszakban, az időjárási viszonyok miatt nehéz teljesítenünk azt a feladatot, amit az erdők megkívánnak tőlünk: egyes helyeken ezek a korlátozások ellehetetlenítik a munkánkat.

Forrás: Kisalföld.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.