FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-11

Peru fafogyasztása: 35%-al több bútort és faárut fog importálni idén

A Limai Kereskedelmi Kamara (CCL) legfrissebb tájékoztatása szerint a 2011-es év végére a faáruk és bútorok behozatala kb 35%-al fog nőni. Az első félévben 42 százalékkal nőtt ez a mutató, 87,8 millió dollárt tett ki.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A CCL külkereskedelmi központja (CCEX) szerint 2011 első félévében a perui bútor és faáru exportja viszont 8%-al csökkent 2010 ugyanazon időszakához képest, 40,6 millió USD volt.

A CCEX tájékoztatója szerint a behozatal növekedését elsősorban a félkész termékek importjának erősödése hajtotta.

A perui bútoripar hazai piacra gyártott termékeinek alapanyagai elsősorban Chiléből, Ecuadorból, Brazíliából és Argentínából jönnek, ezen országok termékei az összbehozatal 64%-át teszik ki. Ezeket az országokat elsősorban a rendelések időbeli pontossága, a minőségi bizonyítványok és az eredettanúsítványok miatt részesítik előnyben a perui vállalatok.

Peru faipari behozatalának 89 százaléka készbútorok befejezésére szolgáló félkésztermékekből, elsősorban különféle lemezárukból áll.

A kivitel csökkenése ugyanakkor leginkább azzal magyarázható, hogy a legfontosabb felvevő országok újabban szigorúan veszik az eredettanúsítványokat, és azt, hogy a faáruk erdővédelmi programokban résztvevő erdőkből származzanak.

2011 első hat hónapjában a faipari export a 2008-as érték (84 millió dollár) felét sem érte el.

Jelenleg mindössze két perui vállalat tud eredettanúsítványt nyújtani. A földterületekre pályázatot benyújtó vállalatokat elriasztja, hogy a koncessziókat mindössze öt éves periódusokra adják ki, amely időszak letelte után újra kell pályázni és nem biztos hogy újra megkapják ugyanazt a területet, ahol már megkezdték a fatelepítést.

Ennek a helyzetnek az eredményeképpen idén várhatóan továbbra is 10 és 15 százalék közötti értékben fognak esni a faipari export mutatói, míg a behozatal várhatóan 35%-al nőni fog.

A CCEX szerint jelenleg Peru faipara képes minőségi termékeket előállítani, de nem képes alapanyagokkal ellátni saját magát.

Ez hosszútávon versenyhátrányt jelenthet majd olyan országokkal szemben, mint például Bolívia és Chile, amelyek az utóbbi időben sokat fektettek saját készbútor-iparukba.

A perui faipari cégeknek a tanulmány szerint többet kell technológiába fektetniük, hogy magasabb hozzáadottértékű termékeket állíthassanak elő, ezenkívül a fakitermelő cégeknek több forrást kell újraerdősítésre fordítaniuk. Az állam eközben meg kell könnyítse a területkoncessziók elérhetőségét és jövedelmezőségét, hogy megérje beléjük fektetni és eredettanúsítvánnyal rendelkező erdőket létrehozni.

Szintén fontos, hogy Peru saját faáru-és bútoripara számára saját maga állítsa elő a félkésztermékeket, melyeket javarészben importál, zárul a CCEX tanulmánya.

Forrás: Chile gazdasága

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.