FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-20

Fizetésképtelenségben elsők vagyunk az EU-ban

Az év végén száz, januárban működő cégek közül 12 már nem fog működni. Változást ugyanakkor nem érzékelünk majd, mivel a cégalapítások száma továbbra is közel akkora, mint a cégbukásoké.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A végleszámolások több, mint 50 százalékos növekedése okán több, mint 30 százalékkal növekedett a fizetésképtelenségi eljárások száma. A növekedés döntő része a NAV által törölt cégeknek köszönhető. Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője szerint a felszámolások is 14 százalékkal emelkedtek, mindez pedig azt jelzi, hogy az év végére minden januárban indult 12. cég már nem fog működni. A 8 százalékos mérték azt jelzi, hogy az EU-ban nálunk a legmagasabb a fizetésképtelenség aránya.

A vállalkozások száma ugyanakkor nem csökken, mert a fizetésképtelenségi eljárások miatt megszűnt cégek helyett a tulajdonosok rendre új vállalkozásokat alapítanak - mert alapíthatnak. Magyarországon nincs érdemi hitelezésvédelem - vélekednek a Coface vezetői a fentiek kapcsán. Egyetlen egy dologban lehet reménykedni: hogy azok a szállítók, akik egyszer megégtek, jóval óvatosabbak lesznek. Csak ez vezethet el a piac tisztulásához.

A megugró fizetésképtelenség főleg annak fényében kockázatos, mivel a bankok visszaszorulásával ma már 1000 forintnyi vevőhitelezésből 800-at már a szállítók hiteleznek azzal, hogy növekvő fizetési határidők mellett szállítanak árut/szolgáltatást az ügyfeleknek.

 

Az ágazati bontásban az építőipar és a hozzá kapcsolódó faipar, valamint a turizmus volt az, ahol a legkomolyabb mértékben romlott a csődhányad.

 

A legnagyobb negatív eltérést az üzleti szolgáltatóknál tapasztalt a Coface, ahol  a csődhányad relatív növekedése 77,28% volt. Látványos romlást mutat a faipar (47,62%), a turizmus és vendéglátást végzők (45,85%), az acél és fémipar (38% ), de nagy mértékű romlást mutat a már évek óta romló kiskereskedelem, valamint a fuvarozást és a logisztikai tevékenységet végzők is.

 

Területi szinten a Nógrád megyei csődhányad az egy évvel ezelőtti 7,52 százalékról 10,73 százalékra emelkedett, de rendkívüli mértékben nőtt Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is erőteljes volt a növekedés. A fővárosban indult ugyan a legtöbb eljárás, ám a csődhányad 6,51 százalékról 5,45 százalékra csökkent.

 

Kárpáti szerint a makrogazdasági környezet, a megnehezedő gazdálkodási körülmények, a hektikus forintárfolyam nem igazán segíthet a cégeknek. Az exportvezérelt gazdaság főleg a német visszaesés okán nem fog jól teljesíteni, ami a fizetésképtelenségi eljárások további növekedését vetíti elő.

Forrás: napi.hu; brandtrend.hu

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.