FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-26

Akác helyébe csertölgy - faültetés a jövőért

2008-ban indította a Citibank ezt a programot, melynek keretében 2011 őszén további 15 ezer facsemetét telepítenek az Erdők a Közjóért Alapítvánnyal és a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködésben.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Citibank Magyarország és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetői fát ültetnek a 2011. évi programindító eseményen szeptember 30-án

A bank a nyomtatott számlakivonatról elektronikusra váltó minden egyes ügyfele nevében elültet egy fát. Ezzel hozzájárul a környezettudatos szemlélet építéséhez és az életadó természeti kincsünk, az erdők megújításához.

 

Az idén ősszel 15 ezer csertölgy facsemetét ültetnek el Törökbálint erdőségeiben, a szélviharok nyomán károsodott akácos pótlására. A csertelepítés egyben a természetes élőhely rehabilitációját is szolgálja, hiszen a tájidegen állományok helyére így őshonos, a természeti csapásoknak jobban ellenálló erdőtömbök kerülhetnek.

"... az elültetett fák hozzájárulnak a levegő, a víz és a talaj védelméhez, emellett növelik a táj szépségét, miközben élelmet és lakhelyet biztosítanak az erdei életközösségben élő állatoknak." - nyilatkozta a Pilisi Parkerdő Zrt. természetvédelmi és termelési főmérnöke.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt.-t 1969-ben alapították, a parkerdőgazdaság szakemberei napjainkban 65 ezer hektárnyi állami tulajdonú erdőterületet kezelnek a főváros környezetében, ahol a legfontosabb feladat a helyi lakosság számára élhető környezet létrehozása mellett a természeti értékek megóvása.

 

 

Csertölgy (Quercus cerris)

A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozik. 30-35 m magasra megnövő fafaj, koronája terebélyes, laza. Kérge idősebb korában hosszanti irányban mélyen repedezett, vastag, kemény. Fiatal hajtásai molyhosak, a molyhosság őszre lekopik. Rügyei kicsik, kúposak, jellegzetesen sallangosak. Levelei változatos alakúak, 8-18 cm hosszúak, lekerített vállúak és hegyes csúcsúak, különböző mélységű karéjokkal. A lemez kifejlődve bőrnemű tapintású, felülete sötétzöld, fonákja molyhos. A lomb ősszel nagyon sokáig fent marad, sőt, a fiatal fák levelei csak tavasszal hullanak le. Termései az első évben csak borsó nagyságot érnek el, és csak a második év szeptemberére fejlődnek ki teljesen. A kupacs kehely alakú, a visszahajló kupacspikkelyek miatt bozontos. A kifejlett makk 1/3-ig vagy mélyebben ül a kupacsban. Gyors növekedésű, de elég rövid életű faj. Fája kevés cseranyagot tartalmaz, farontó gombákkal szemben nem ellenálló. Ezek 60-70 éves korában általában megtámadják, egészsége ezután gyorsan romlik. Azonban a dél-dunántúli fás legelőkön, ahol szabad állásban nőnek, találhatóak 200 éves példányai is. Dél-Európában és Kis-Ázsiában honos. Nálunk a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, melegebb kitettségben tömeges. Származásánál fogva fény- és melegigényes. Szárazságtűrő. Meszes és savanyú talajokon egyaránt jól fejlődik. Jól társul más fafajokkal, általában a többi melegkedvelő tölggyel együtt fordul elő.

 

Pest megyében a legöregebb csertölgy Érden található, a fa 300 éves, kerülete 412 cm, magassága 31 méter. A fa, annak ellenére, hogy két nagy ága törött, jó egészségi állapotnak örvend a az Országos Erdészeti Egyesület 2011. januári adatai szerint.

Forrás: Citibank; FÁK

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.