FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-26

Idén is nyereséget várnak az állami erdőgazdaságok

Összességében nyereségesen gazdálkodtak tavaly az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő 22 gazdaság abban bízik, hogy az összesített végeredményt tekintve az idén is veszteség nélkül, szerény eredménnyel zárják az évet.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az elmúlt évben a 22 gazdaság összesen 80,118 milliárd forint bevételt ért el, míg adózás utáni eredményük 1,027 milliárd forint volt.

(lásd: Állami erdőgazdálkodók a számok tükrében - 2010.)

 

Nyiri János, az MFB szóvivője az eredményekről elmondta, hogy a 2010. évi szélsőséges időjárás nagy károkat okozott erdőgazdaságoknak: súlyos vihar-, ár- és belvízkárok érték a cégeket, míg az idén az aszály sújtotta a társaságokat. Mindezek befolyásolják a fakitermelést és ezzel együtt a társaságok árbevételét is, nem beszélve arról, hogy a károk helyreállítása pluszkiadásokat generál. Az elmúlt évben a 22 társaság közül négy zárt vesztséggel, a többi nyereséges volt. A szóvivő elmondta, a bevétel és az eredmény sokszor nem tükrözi pontosan az adott erdőgazdaság nagyságát és valós helyzetét, mert több tényező is befolyásolja ezek alakulását. Ha például egy erdőgazdaságot jobban érintett tavaly a viharkár, akkor ott az eleve tervezettnél nagyobb bevétel és eredmény keletkezhetett, mert a viharban kidőlt fák eladásából több pénz folyt be. Viszont ez később bizonnyal veszteséget generál, mert az erdőt pótolni kell, ami több évig csak befektetéssel jár.

 

A másik lényeges eredménybefolyásoló tényező az, hogy az adott erdőgazdaságnak mekkora közjóléti és közcélú feladatai vannak, s milyen mértékben érinti a falopás és a lakossági szemétkihordás. Az erdei parkok, emlékhelyek, sétálóutak, múzeumok, játszóterek, kilátók és egyéb létesítmények karbantartása sok pénzbe kerül, s mind befolyásolják a nyereséget. Sok és eltérő mértékű kárt okoznak az erdőgazdaságoknak idegen kezek a szemeteléssel, a sitt kihordásával, illetve a falopással - fejtette ki. Az elmúlt évben a lakossági szemét eltakarítása több mint 200 millió forintjába került a gazdaságoknak, a falopás pedig még ennél is nagyobb, több százmillió forintnyi kárt okozott.

 

Tavaly a gazdaságok közül a legnagyobb, 8,196 milliárd forintos árbevételt a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 904,049 milliót a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Ugyanakkor a Bakonyerdő csak 166,5 milliós adózás utáni eredményre tett szert, miközben a 3,821 milliárdos bevételű HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 239,9 millió forintra. Hasonlóan 200 millió forint feletti adózás utáni eredménnyel zárt a 4,689 milliárd bevételű NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., a 6,589 milliárdos bevételű SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,789 milliárdos bevételű Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

Az elmúlt évben a legnagyobb, 451,5 millió forint adózás utáni nyereséget 7,337 milliárd forint bevétel mellett a Zalaerdő Erdészeti Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 7,5 millió forintot, az 1,402 milliárd forint bevételű TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Tavaly a legnagyobb, 416,7 milliós veszteséget a 4,752 milliárd forint bevételű Mecsekerdő Zrt. szenvedte el, de több mint 200 millió forint feletti negatív eredménnyel zárt az 5,332 milliárdos bevételű Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,855 milliárdos bevételű EGERERDŐ Erdészeti Zrt. is. A negyedik veszteséges társaság a DALERD volt 27 millió forinttal. A szóvivő az idei várható bevételekről és eredményekről még nem tudott nyilatkozni, ugyanis csak most jön a szezonja a bevételek több mint felét hozó fakitermelésnek, illetve vadásztatásnak.

Forrás: MagyarMezőgazdaságOnline

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.