FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-27

A III. trófeamustra Háromhután

Az Északerdő Zrt. 2011. október 14-én, a társaság háromhutai vadászháza környezetében rendezte meg a 2011. évi szarvasbőgési szezonban terítékre került gímbikák trófeáinak bemutatóját, a soron következő III. trófeamustráját.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A házigazda szerepét a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság látta el.

A megyei Vadászkürt Egyesület által előadott üdvözlést követően Zay Adorján vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a terítékre került bikák trófeáinak nagy részét, 86 darabot sikerült visszatartani a trófeaszemlén történő bemutatásukra. Felkérte a hozzáértő látogatókat, hogy három trófea esetében becsüljék meg a bika korát és súlyát, kiemelve, hogy a szakszemélyzetnek a vadásztatás során milyen nehéz dolga van, amikor másodpercek alatt kell a látott bika elejthetőségéről döntést hoznia.

Ezt követően Szabó Ferenc a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Vadászati és Halászati főosztályvezető-helyettese emelte ki a szarvasbőgés szépségét. Megemlítette, hogy az elsősorban hegyvidéki vadászterületek gímtrófeáinak minősége nem mérhető a zalaihoz, de az itteni táj mutatja meg igazán a vadászat szépségeit. Méltatta az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársainak áldozatos munkáját és szólt néhány szót a minisztérium eddigi és jövőbeni munkájáról.

Pecze István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati felügyelője a trófeabírálati adatokra alapozva ismertette a szarvasbőgés megyei tapasztalatait. Elmondta, hogy az idei bőgés későn kezdődött, mely elsősorban a csapadékmentes, meleg időjárás rovására volt írható. A megyei trófeabíráló bizottság október 13-ig 254 bika trófeáját minősítette. A megyei átlagsúly 5,15 kg (2010-ben 5,45 kg), az érmes arány 30-32 százalék, a hibás kilövések aránya a szokásos 18-20 százalék körüli.

Szentléleki Tibor a zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője ismertette a vadgazdálkodási eredményeket. A zrt. 8 vadászterületen, mintegy 89 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Ezeken a vadászterületeken, a 2011-es szarvasbőgési szezonban 104 (2010-ben 90) bika került terítékre, ez az éves tervezettnek mintegy 2/3-a. Bár az idei, 5,31 kg-os átlagsúly valamelyest elmarad (5,57 kg), de az érmes arány 6 százalékkal meghaladja a tavalyi év (27 százalék) eredményét. Sikerült a hibás elejtések arányát 10 százalék alatt tartani, mely a megyei átlag alig fele.

A társaság vadászterületei közül az idei évben a Tállyai Erdészeti Igazgatóság által kezelt vadászterület emelkedett ki, ahol a terítékre került bikák érmes aránya 67 százalékos volt, illetve erről a vadászterületről származik a legnagyobb trófeasúlyú (8, 4 kg) és a legmagasabb pontszámmal (200,63 IP) bíró bika is.

Az időjárás a hideg és erős szél ellenére kegyes volt. Napsütéses, igazi késő őszi időben, kellemes és tanulságos szakmai programban volt része minden érdeklődőnek.

Forrás: Szentléleki Tibor, Vadászati és Idegenforgalmi osztályvezető Északerdő Zrt.; ForestPress

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.