FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-28

Együtt vagyunk erősek - Két Bürkle lakkozósor az Ikea-beszállító Zorkának

Amikor egy bútorgyártóval kapcsolatban felmerül az Ikea név, az ember tudja: nagy mennyiségekről és rövid termelési időről van szó. Így van ez a Zorka esetében is. A Gora környéki Ikea-beszállító, kb. 70 km-rel délkeletre a német határon fekvő Görlitztől, 2011. július végén üzemelte be új termelőegységét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A vezérfonalat, mint a teljes projekt generálkivitelezője két teljes lakkozósorral, a freundenstadti Robert Bürkle GmbH tartja kézben. Ez egy igazán nagy kihívás a feketeerdei vállalat tervezőrészlegének. Végeredményben egyesítik a saját handling-et és a hengeres lakkozást, Hans Weber, Kronach csiszolókkal és Venjakob és Rheda-Wiedenbrück szóróberendezésekkel két egyformán magas teljesítményű teljes sorrá. Közben a Bürkle készrejelentett: a termelés beindult és ez idő tájt lépésről lépésre növekedik a termelést a teljes teljesítmény eléréséig.

 

 

Játékgyártóból Ikea-beszállítóvá

Az új termelősor beindításával a Zorkánál egy új időszámítás kezdődik. A lengyel vállalkozást 1950-ben alapították műanyag tárgyak és fajátékok gyártására. Húsz évvel később szálltak csak be polcok, vállfák és más apró tárgyak gyártásába, mielőtt 2004-ben a tényleges bútorgyártás beindult. Mióta a Zorka Ikea-beszállítóként tevékenykedik, a kereslet a svéd bútorok iránt folyamatosan nő, ez tette szükségessé a nagyvolumenű gyártást lehetővé tevő beruházást. Az erre a célra létrehozott csarnokban a Zorka végül a gyártási mennyiséget megnégyszerezte.

Két termelősor volt az újrapozícionáláshoz szükséges, mert egyrészt profilos, másrészt lapos részeket kellett feldolgozni. A különböző beállítású csiszoló- és lakkozótechnológia mellett a szalagsebesség a döntő különbség. Amíg a profilozott munkadarabokat 10 m/perc sebességgel munkálják meg, a második szalag ennek háromszorosával fut a lapos/sima munkadarabokkal. Mindkét esetben a Bürkle felelős minden komponens harmonikus működéséért. A freudenstadtiak számos gépcsoportot szállítottak le a kezeléshez, szárításhoz és mindenekelőtt a hengeres lakkozáshoz. A csiszolóaggregátok az elő- és köztescsiszoláshoz Hans Webertől, a lakkszóróberendezés a profilozott részekhez Venjakob-tól érkeztek.


Panorámakép: a teljes sor a profilozott munkadarabokhoz, többek között egy speciális 3D-UV szárítóval a lakk-keményítéshez a végén

 

A magas minőség és sebesség mellett a Zorka mindenekelőtt magas rendelkezésre állási időt követelt meg. Hogy a leállási és szerelési időt olyan rövidre csökkentsék, amennyire csak lehet, biztosítani kellett a gyors színcserét, mivel a Zorka az Ikea bútorokat különböző színben készíti. Venjakob a profil-lakkozáshoz a gyors színcsere elvárásnak megfelelően az új Venspray-Perfect-egységét szállította le, amely a színcserét üzemelés közben teszi lehetővé. A lapos/sima részek lakkozásához a Bürkle részéről négy csere felhordóberendezés áll rendelkezésre a termelősor mellett, amelyek szükség esetén gyorsan és egyszerűen az új színfolyamatba integrálhatók.


... öt hengeres felhordógéppel ...

 

Kevert dupla a kétféle gyártósornál

Összességében a lapos/sima részek lakkozására szolgáló sor a négy csere felhordó mellett további hét felhordóval rendelkezik: két kombihengeres "RCF"-fel a spatulyázáshoz illetve az MDF nyersanyag lezárásához illetve ezután öt hengeres felhordó "RCL" az alapozó- és fedőlakk felviteléhez. A profilos részek sorában két Bürkle hengeres egység elegendő volt a szórólakkozáshoz történő belépés előtt a munkadarab egyenletes felületű részeihez. A lakkozóegységek magas száma megfelelő számú UV-sugárzót tesz szükségessé. A sima/lapos munkasoron a nemesítésnél hét egység összesen 18 UV szóróegységgel (gallium és higany) rendelkezik, amelyek a lakkot vagy megzselésítik vagy megkeményítik. A profilos részeknél a lakk keményítéshez a sor végén egy speciális 3D-UV szárító áll készenlétben, mielőtt legvégül a hűtőzónába majd kézzel leszedésre kerül a kész munkadarab. A betöltés és kirakodás nem automatizált. Ennek az oka a nagyon különböző minőségű és kiképzésű lakkozandó munkadarab.


A lapos munkadarabok feldolgozó sora, Weber csiszollóaggregátok és Bürkle hengeres/felhordógépek váltásban

Az UV berendezéseknél különösen említésre méltó, hogy elektronikus előkapcsolt gépekkel és egy átfogó vezérlési csomaggal rendelkeznek. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az egyes UV sugárzók sugárzási teljesítményét a lakk-keményítéshez valójában szükséges teljesítményre állítsák be. Zorkának ez az UV berendezések energiaoptimalilzált üzemelését és ezzel az üzemi költségek csökkenését jelenti. A költség-előnyök mellett az előkapcsolt berendezések technikai előnyökkel is járnak, pl. egy jelentősen csekélyebb hálózati terheléssel, stb.

Bernd Jochims szerint, aki a Bürkle értékesítési vezetője a felületkezelés üzletágban, sikerült a sokféle beszállító-specifikus folyamat know how-ját a különböző feldolgozási lépésekben mindkét gyártósornál egy 'perfekt' kevert duplává összekötni. Ez nemcsak az egyes vállalatok teljesítőképességére bizonyíték, hanem az együttműködési képességére is. Együtt vagyunk erősek - egy továbbra is teljesíthető mottó a német gép- és berendezésgyártóknak a globális verseny idején.

 


Forrás: MDF Magazin, 2011. október.

A Tallózás szaklapokból rovat támogatója és a BÜRKLE berendezések magyarországi képviselete:

Hetényi Hajnal - Csiba Kft. (x)

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.