FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-02

Hatvanéves a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG)

Egész napos rendezvénysorozattal ünnepelték október 28-án, pénteken a város és az egyetem életében ma is jelentős szerepet játszó Tanulmányi Erdőgazdaság alapításának 60. évfordulóját és az Erdők Nemzetközi Évét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Szoboravató, emlékülés, tudományos konferencia, könyvbemutató és koncert is szerepelt az ünnepi programban.

 

TAEG: 60 év a magyar erdő szolgálatában

A programsorozat a Károly-kilátónál kezdődött, ahol felavatták Hédl András (1920-2007) Bedő Albert-díjas erdésztechnikus mellszobrát. Az egykori soproni kerületvezető erdész Sopronban született, és mindvégig hű maradt a soproni hegyvidéki erdőkhöz, munkásságát számos kitüntetés is fémjelzi: a Bedő Albert díjon kívül az Ember az erdőért emlékérem, Sopron Városért díj és még sok egyéb elismerés.

Ezt követően a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Erzsébet kerti épületének előadótermében emlékülést és tudományos konferenciát tartottak.

Az emlékülés előadóinak sorában Baranyay László, a MFB Zrt. elnök vezérigazgatójának köszöntőjét követően dr. Jámbor László, a TAEG Zrt. vezérigazgatója tartott beszámolót az erdőgazdaság 60 évéről.

- A TAEG Zrt. jogelődjét 1951-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az erdészeti felsőoktatás gyakorlati bázisa legyen. Az alapítás éveitől a '90-es évek elejéig az erdőtelepítési programokat, az erdőterület egy részének parkerdővé nyilvánítását, továbbá a természetvédelem szervezeti kereteinek kialakítását kell kiemelnünk. Talán kevesen tudják, hogy hazánk első parkerdeje a soproni, amely egy időben jött létre a pilisivel, 1970-ben - hangsúlyozta előadásában a vezérigazgató. - A rendszerváltás után, 1993-ban részvénytársasággá alakult át a vállalat. A gazdasági talpon maradáshoz kemény szemlélet- és struktúraváltásra volt szükség: összevontunk erdészeteket, hatékonyabbá tettük a fafeldolgozást, valamint minden szakterületen ésszerűsítéseket hajtottunk végre. Annak ellenére, hogy már közel két évtizede megszűnt a tanulmányi feladatok központi költségvetésből történő finanszírozása, kiváló az együttműködésünk a Nyugat-magyarországi Egyetemmel és a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégiummal. Ezen túlmenően a Taeg a kutatási projektekben is aktívan közreműködik. Az "Oktatással a természet oldalán" mottónk jegyében továbbra is gazdasági stabilitásunk, szakmai elismertségünk, mintagazdaság építésében elért eredményeink fokozására törekszünk.

 

Az előadások sorában a vezérigazgatót Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora követte.

- A TAEG területén megvalósuló közép- és felsőfokú gyakorlati oktatás azt a semmivel sem helyettesíthető lehetőséget adja, hogy az elsajátítandó ismeretanyag gyakorlati bemutatása működő társasági keretek között történik, elősegítve ezzel az egyetemi hallgatók és diákok ökológiai, műszaki és ökonómiai összefüggésekben történő, komplex gondolkodását - hangzott el a rektor előadásában.

 

Dr. Simon István alpolgármester az erdőgazdaság és Sopron város kapcsolatát mutatta be előadásában, hangsúlyozva azt az alapvetően fontos szerepet, amelyet a Soproni Parkerdő, és annak kezelője, a TAEG Zrt. tölt be a város életében.

- A Soproni Parkerdő kiterjedésében meghatározza a város és környéke arculatát, a TAEG Zrt. és a város kapcsolata pedig példaértékű és hatékony, aminek a helyben lakók és a turisták egyaránt a hasznát élvezik. Gazdasági, turisztikai, kulturális és még számos területen érezhetően pozitív vonzata van a város és a TAEG szoros együttműködésének. A Soproni Parkerdő eddigi fejlesztései, utak, sétányok, erdei kerékpárutak kialakítása, forrásfoglalások, a kilátók, tanösvények rendbetétele, felújítása, illetve kialakítása fémjelzik az eredményes együttműködést, amelynek a Soproni Parkerdő látogatóinak komfortérzetét, örömét szolgálják. Ilyenek a több mint 200 kilométer sétaút, 6 kilátó, 30 foglalt forrás, a sípálya, a sí-futópálya, az erdei tornapálya és a tanösvények - hallhattuk az együttműködés eredményeiről az alpolgármester előadásában.

 

Az emlékülést és a TAEG az Országos Erdészeti Egyesülettel közös tudományos konferenciáját 17 órakor könyvbemutató zárta, ahol Prof.dr. Bartha Dénes és Molnár Ákos: A soproni erdők története, valamint Nagy Csaba a Sopron környéki erdőkről készített fotóalbumát mutatták be.

Forrás: Soproni7

Kapcsolódó anyagok:

Emlékbeszéd Hédl András erdész szobrának avatásán FATÁJ 2011-11-04

Könyv jelent meg a Sopron környéki erdők kincseiről (Fotóalbum) FATÁJ 2011-11-02

A TAEG Zrt. 60. éves jubilleumi ünnepi napjának egészét bemutató írás Lomniczi Gergelytől OEE 2011-11-01

Baranyai László, MFB elnök soproni beszéde OEE 2011-11-03

A Soproni-hegység erőállományainak története sopron.hu 2011-11-0

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.