FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-03

Tovább csökkent a lakásépítések és az engedélykérelmek száma

2011. január-szeptemberben a lakásépítések és az engedélykérelmek száma tovább csökkent. E csökkenő szinten azonban 2009-2010-et követően 2011-ben már több az engedélykérelem, mint az építés.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Megjelent a KSH lakásépítési gyorsjelentése november 2-án. Ennek lényege:

2011. január-szeptemberben 8.147 új lakás épült, 38%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 8.869 volt, ami 35%-os csökkenés az előző év azonos időszakhoz képest.

A lakásépítéseknek és az építési engedélyeknek több mint fele továbbra is Közép-Magyarországon koncentrálódik.

2011. I-III. negyedévének folyamán használatba vett lakások száma a községekben esett vissza a legkisebb mértékben, 32%-kal. A megyei jogú városokban átlagos mértékű volt a csökkenés: 38%, Budapesten és a többi városban ennél erősebb: 40%, illetve 41% volt a lakásépítés visszaesése.

Az új lakásépítési engedélyek számának erős visszaesése Budapesten tovább folytatódik: 2011. január-szeptember = -62% az előző év azonos időszakhoz képest.  A megyei jogú városokban és a többi városban ugyanez -24%. A községekben az építési kedv számottevően már nem fogy tovább, az engedélykérelmek száma csak -2% az előző év azonos időszakához képest.

A vállalkozások építették az új lakások 40%-át (50%) a természetes személyek pedig 58%-ot (49%), tehát az utóbbiak kerültek túlsúlyba, az önkormányzatok hányada továbbra is csekély: 1%. Az értékesítésre épített lakások aránya 42%-ra (52%) csökkent, a saját használatra építetteké pedig nőtt 56%-ra (42%), bérbeadásra 2% (1%) épült. A kivitelezésben a gazdasági társaságok 55%, egyéni vállalkozások 30%, a lakosság 10%. Az új lakások 55%-a (47%) családi házban, 39%-a (37%) többszintes, többlakásos épületben, 2%-a (9%) lakóparkban épült.

2011. első kilenc hónapjában 1.573 lakás szűnt meg, szinte ugyanannyi, mint 2010. első három negyedévében. A megszűnés leggyakoribb oka most is a lakások avulása volt (46 %).

 

FATÁJ kiegészítés:

 

Az engedélyek száma tehát végre ismét meghaladta (2011. I-III.: +9%) az építésekét! A normális állapot, ha az engedélykérelem több, mint az építés, ami alól 2009. és 2010. volt a kivétel az építések száma alatti engedélykérelmekkel. Bár az építés- és a kérelemszám még mindig csökken, de a köztük lévő arány már megfordult.

 

A téma kapcsán kigyűjtöttük a korábbi évek adatait:

 

 

A lakásépítések száma a 2004. évi csúcspont óta folyamatosan csökken. A 2010. évi visszaesés pedig drasztikus volt. Az engedélykérelmek száma a válság 2008. végi kitörése után zuhant, sőt az építési szám alá csökkent. Ennek hatása látható a 2011. évi lakásépítési aktivitásban is, amint azt a fenti gyorsjelentésből is olvasható.

Az engedélykérelmek számának 2011. évi további csökkenése alapján az építések számának stabilizálódására, esetleg növekedésére leghamarabb 2013-ban lehet számítani. Ehhez reményt mutat, hogy az idén, bár csökkenő szinten, de már több az engedélykérelem, mint az építés.

 

Az 1998. januártól 2011. júniusig időszak havi engedélykérelem adatai darabban az alábbiak.

 

 

A munkamennyiséget talán jobban tükröző m2 adatokkal pedig így alakultak az engedélykérelmek.

Kivonatolta és kiegészítette, grafikonok: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.