FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-03

Védik a vasi erdők értékeit

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság alkotta konzorcium az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából több mint 16 millió forint támogatást nyert el Erdei élőhely rekonstrukciók Vas megye védett természeti területein című projektjével - közölte a nemzeti park igazgatósága.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A támogatásból a Vas megye védett erdőterületeinek valamint a vasi erdők kiemelkedő természeti értékeinek megőrzésére irányuló konkrét tervet dolgoztak ki, amelynek megvalósításához azonban további pályázati források felhasználásra lesz szükség.

A projekt részeként megtervezték a Nádasd-szőcei-fennsík vízháztartásának, a tőzegmohás lápoknak és a bolygatott erdei élőhelyeknek a rekonstrukciós munkálatait. A tervek szerint lezárják a vízzel borított erdők vízgyűjtő árkait, ezzel megakadályozzák, a csapadék- és talajvíz elvezetését az erdőterületről, melynek köszönhetően regenerálódik, sokszínűvé válik az élővilág. Az elképzelések szerint időszakosan vízzel borított, valamint humuszmentes felszíneket, úgynevezett "fenyéreket" alakítanak ki, amelyek egykor az Őrségre jellemző élőhelyek voltak. Vízvisszatartó töltéseket építenek a meglévő lápok megmaradása, valamint új lápterületek kialakulása érdekében; az erdei életközösség működéséhez szükséges "holt faanyag" létrehozására, hogy ezzel a kizárólag holt fában élő állatfajok létfeltételeit biztosítsák.

 

Az Őrségben visszaszorulóban lévő fafajok ültetését is tervezik, addig is hiányzó odvas fákat mesterséges madár- és denevérodúval pótolják, az odúlakó madár- és denevérfajok szaporodási feltételeinek biztosítása érdekében. A programban szerepel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság madárvédelmi mintatelepének teljes felújítása is, ehhez kapcsolódva elkészült három úgynevezett erdei kisvízállás és ötven darab az Őrségre jellemző "tóka" terve, melyek ha megvalósulnak mindenekelőtt a kétéltűek számára szolgálnak majd élőhelyül. Az elmúlt egy évben elvégzett tervezési munkákat követően beszerzik a szükséges hatósági engedélyeket, és a pályázat második fordulójának sikere esetén 2012-ben megkezdődhet akár a felvázolt tervek megvalósítása is.

 

A tervezett projekt nagyobbrészt a Szombathelyi Erdészeti Zrt, kisebb részt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe tartozó ingatlanokon valósulna meg, a tervezésben mindkét szervezet szakemberei aktívan részt vettek. A projektnek várhatóan jelentős szerepe lesz Vas megye védett, állami erdőterületein a biológiai sokféleség növelésében, a természeti értékek védelmi helyzetének fenntartásában és kedvezőbbé tételében.

Forrás: TőzsdeFórum

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.