FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-07

Fakitermelési lehetőség és tény 2000-2010.

Az elmúlt évtized adatai fafajonként, grafikonokkal. Úgy tűnik, hogy a piaci kereslethez képest - különösen egyes fafajokból - bőven van fa a magyar erdőkben, de esetenként különböző okokból "nem jön ki belőle".

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A hazai bruttó fakitermelés lehetőségeit (erdőterv) és tény adatait is megismerhetjük az MGSZH Erdészeti Igazgatóságának adattárában elérhető mérlegbeszámolókból. A 2010. évi adatok 2011. november első napjaiban jelentek meg az MGSZH-EI honlapján (a kimutatáson június végi dátum van). Az adatlapok azonban 2010-re nem tartalmazzák az erdőtervi előírást, ugyanakkor kitermelési adatok a használati módok szerint a korábbinál erősebben részletezettek.

 

A Fakonferencián bemutatott fűrészipari előadás foglalkozott a hazai fakitermelési lehetőségekkel, illetve a tényleges fakitermeléssel, de csak néhány kiemelt fafajra. Most nézzük az adatokat az összes fafajra külön-külön.

 

Az erdőtervi lehetőségek és a fakitermelés különbsége, az évi akkumuláció az évtized során folyamatosan emelkedve 1.896 e m-ről 2009-re 3.735 e m3-re, tehát lényegében a duplájára nőtt. A fakitermelés ugyanakkor részben a viharkárok miatti 2010. évi növekedésével is az évtized egészében lényegében változatlan. A hazai erdőkben tehát jelentős tartalékok gyűlnek a különböző fafelhasználási célok keresletének, leendő keresletélénkülésének kielégítésére.

(A nem erdőgazdálkodók részére: Vigyázat az alábbiak bruttó fakitermelési és lehetőség adatok, amivel szemben tényleges árualapként a mintegy 15-20%kal alacsonyabb értéket mutató nettó m3 adatok lennének figyelembe vehetőek! Ez utóbbira azonban nincs országos statisztika az erdőgazdálkodók jelentései alapján.)

Nézzük az összesített adatokat fafajonként külön-külön, mert egyrészt az egyes fafajok eltérő nagyságrendet képviselnek, másrész az erdőterv és a fakitermelés szempontjából eltérő mozgást mutatnak. A fafajok a mérleglap megszokott sorrendjében következnek egymás után. Az y tengely ezer m3-ben mutatja a számokat. Figyelemre méltó, hogy több fafaj esetében is az évi akkumuláció megközelíti, vagy túlhaladja az éves kitermelés mértékét. Más fafajoknál ugyanakkor e távolság jelentősebb.

 

 

 

(A 2010. évi kiugró bükk termelés széldöntés következménye.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az összes akkumulációt az összes bruttó fakitermeléshez viszonyítjuk, az alábbi grafikont kapjuk. Ezen összevetésben a százalékos mérték tehát 26%-ról 50% fölé emelkedett.

 

 

Az akkumuláció / bruttó fakitermelés arány az egyes fafajoknál az alábbi.

 

 

A fűz kiugrik a többi közül ugyanakkor összmennyisége az összes fafaj közül a legkisebb.

Az akác, az egyéb keménylombos, az egyéb lágylombos és a hazainyár, amelyek hányadosa jellemzően 60% fölötti, különösen az utóbbi években. Ezek közül az akác képvisel jelentős mennyiséget évi másfél millió m3 körüli fakitermelésével és egymillió m3-t már hosszabb ideje meghaladó akkumulációjával.

Az akác esetében ez annyiban különös, hogy a kitermelést fékező természetvédelmi korlátozások e fafajnál nem jellemzőek, a terepviszonyok sem lehetnek hátráltatóak, a piac sem lehet ennek oka, hiszen 2008-ban és az egész évtizedben 2000-et kivéve 60% körüli, majd 70%-ot, sőt 80%-os is meghaladó értékeket is mutat e fafaj.

 

Úgy tűnik tehát, hogy a piaci kereslethez képest bőséggel van fa a magyar erdőkben, de több esetben is különböző okokból "nem jön ki belőle".

Az MGSZH-EI adatai alapján
a feldolgozást készítette: Mőcsényi Miklós

A cikk folytatása: Az erdőterv és fakitermelés állami és magán bontásban

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.