FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-09

Összecsukható dobozház Amerikában

Az Olson Kundig Architects összecsukható házat tervezett Amerikában. A mindössze 500 négyzetlábnyi, azaz körülbelül 50 négyzetméternek megfelelő alapterületű ház Washington államban, San Juan szigetén található.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A kabin egy olyan kis pihenőhely az erdő közepén, ahová tulajdonosai bármikor visszavonulhatnak a zajos nagyvárosból, ha egy kis kikapcsolódásra vágynak.

 

A tulajdonosok elég határozott koncepcióval fordultak az Olson Kundig Architects építésziroda felé. Olyan pihenőhelyet szerettek volna, ahol magukat teljes mértékben a természet részeseinek érezhetik; ahol minden előnyét kiélvezhetik a kellemes klímának és nem mellesleg telkük festői panorámája, élővilága is érvényesülni tud. A másik legfontosabb szempont pedig az volt, hogy - mivel csak hétvégi háznak használják - a biztonság kérdése legyen jól megoldva.

Így született meg az összecsukható kabin ötlete az amerikai tervezők fejében. A kabint üvegházként tervezték meg, három oldala ennek megfelelően teljes felületén üvegből van, így a tulajok az ágyban fekve is gyönyörködhetnek az őket körülvevő természetben. Azonban, ha úgy tartja kedvük, a fából készült lécekkel össze lehet csukni egy hidraulikus rendszer és a ház tetejére felerősített huzalok segítségével egyszerre fadobozzá alakítható a ház. A fából készült rendszer ugyanis egyfajta zsalugáterként pillanatok alatt eltakarja a ház falait, jobban mondva ablakait. A fa rész nyitott állapotában a házhoz külső térként csatlakozik, így mondjuk teraszként is használható, csukott állapotban pedig megfelelő védelmet nyújt a háznak.

A ház belső tereiről is érdemes pár szót szólni. A kabin gyakorlatilag egy terű, csak a parkettában futó fekete acél alsó berakás tagolja elméletileg, ami két részre - egy nappalira és egy hálószobára - osztja a teret. Ezen a csíkon találjuk a 180 fokkal forgatható kandallót, amit kihasználva a ház tulajdonosai kintről és bentről egyaránt élvezhetik a tüzet. A nagyszoba mögött pedig egy lakás legalapvetőbb részeit, egy kis fürdőszobát és főzőfülkét találunk. A kabin hátsó feléhez még egy további kis rekesz tartozik, amelyben a tulajdonosok kajakja kap helyet.

Az építésziroda kezdeti formájában már az 1960-as években kezdte meg működését az alapító, Jim Olson munkásságával, akinek művei a lakás és a táj közötti összefüggésekre kezdett koncentrálnak. Fő ötlete, hogy az épületek a természet, ember és kultúra között hidat, kapcsolatot képesek teremteni és az inspiráló környezet alkalmas arra, hogy jobbá tegye az emberek életét - ahogy ez ebben a San Juani házban is látható. Rick Sundberg, majd 1996-ban Tom Kundig is csatlakozott a céghez, mára pedig már körülbelül nyolcvan munkatárssal dolgozó iroda a fent bemutatott lakóházakhoz hasonló épületeken túl múzeumoket, akadémiai épületeket, belsőépítészeti terveket is készített már.

Forrás: hg.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.