FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-16

Műholdról is figyelik az Eger környéki fatolvajokat

Rejtett kamerákkal és műholdas követéssel ered a fatolvajok nyomába az Egererdő Zrt, amely kutatóprogramot is indított a lopások számának csökkentésre.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Hallgassa meg az mr1 Kossuth rádióban elhangzott riportot!

Új technika bevetésével próbálja visszaszorítani a fatolvajlást az Egererdő Zrt. Tavaly is jelentős kárt okoztak a tolvajok az erdőgazdaságnak, ezért döntöttek úgy, hogy részt vesznek egy kísérleti programban.

Dobre-Kecsmár Csaba, a cég munkatársa elmondta, a legbeváltabb módszer az úgynevezett élőerős őrzés, vagyis a fák szemmel tartása, amit az erdészet szolgálatban lévő kollégái nap mint nap megtesznek, de ez nem elég. A további módszerek közé tartozik, hogy sorompóval zárják le az erdei utakat, egyes csomópontokban pedig térfigyelő kamerákat is felszereltek. Emellett egy új technikát is bevezettek az elmúlt időszakban: GPS-es nyomkövetőket építenek be a tolvajok által veszélyeztetett készletekbe a frekventált területeken. Ezzel a műholdas technikával az ellopott farönköket nyomon lehet követni az eltulajdonítás helyétől egészen a tettenérés helyszínéig - mondta Dobre-Kecsmár Csaba.

A szakember tudomása szerint ezt a módszert más erdészeteknél a lopások megakadályozására egyelőre nem alkalmazzák. "Ez egy idén indult kutatási megállapodásnak az eredményeként kipróbálási szakaszban lévő technológia" - mondta az erdész, aki hozzátette, remélik az új eljárás visszatartó és lopás esetén bizonyító erővel is bír majd a bíróságon.

Az ellopott fa értéke ugyan az elmúlt időszakban csökkent, de értéke 2010-ben még így is elérte a huszonöt millió forintot, ezért - ha valóban sikerül vele a lopásokat visszaszorítani -a GPS eszköz használata megtérülő beruházást jelent - mondta Egererdő Zrt. munkatársa.

Forrás: mr1 Kossuth

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.