FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-24

A magánerdő élni akar - végveszélyben a szakirányítói hálózat

A magánerdőgazdálkodás szakirányítására 2011-ben nem volt, 2012-ben pedig úgy tűnik nem lesz támogatási forrás a költségvetésből. Ez komolyan veszélyezteti a mintegy 500.000 tulajdonost és az ország 10%-át érintő magánerdőgazdálkodás működőképességét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az ország erdőterületének közel felét kitevő, mintegy ötszázezer erdőtulajdonost reprezentáló magánerdőkben tevékenykedő erdészeti szakirányítói hálózat végveszélybe került. A működő magánerdők, közel kétharmadát lefedő, mintegy 2.000 bejelentett szakirányítót számláló országos struktúra feladata, hogy

- a magánerdő egyfajta falugazdász hálózataként biztosítsa a gondjaikra bízott erdőterületek védelmét, a tulajdonosok szakmai tájékoztatását, érdekeik képviseletét a legkülönfélébb hatósági ügyekben,

- levegye vállukról a számukra általában teljesíthetetlen adminisztrációs terheket,

- segítse és garantálja a jogszabályi előírásoknak megfelelő tartamos, többcélú, a társadalmi elvárásoknak is megfelelő erdőgazdálkodást,

- elősegítse az uniós pályázatok kezelésén keresztül a magánerdők fejlesztését szolgáló támogatások lehívását és

- szervezze a magánerdős közfoglalkoztatási programot.

 

A jelenlegi Erdőtörvény által kötelezően előírt feladatok elvégzéséért az erdészeti szakirányítók legutóbb 2010-ben részesültek területalapú támogatásban, azóta - közel egy éve - ellenszolgáltatás nélkül végzik feladatukat. Támogatásuk sem a 2011., sem a 2012. évi költségvetésben nem biztosított, bár ennek jogosságát a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága sem kérdőjelezi meg.

A hálózat széthullása esetén a kis területű, elaprózott erdők tulajdonosai, gazdálkodói nem lesznek majd képesek erdeiket az Erdőtörvény előírásai szerint tartamosan, a társadalmi elvárások szerint kezelni, hiszen nem tudnak önerőből erdészeti szakirányítókat alkalmazni és munkájukat megfizetni. Így a kis erdőtulajdonok tízezrei válnak majd ismét működőképtelenné és a magánerdő visszasüllyed a privatizáció utáni időszakban tapasztalható rendezetlen állapotába.

Hasonló lesz a helyzet a vidékfejlesztés uniós társfinanszírozott erdészeti jogcímeinél is, hiszen a rendkívül bonyolult adminisztrációs és szakmai feladatoknak csak a szakirányítók támogatásával tudnak megfelelni a pályázók. Az idén indult mintegy 1.000 fővel a magánerdőkben is a közfoglalkoztatási program, elismerve a magánerdők közcélú szerepét. Ennek a programnak is meghatározó szereplői a szakirányítók, akiknek a munkája nélkül az eredményes folytatás nehezen képzelhető el.

A hálózat fenntartása nagyságrendekkel kevesebbe kerülne, mint az összeomlásából származó nemzetgazdaságot érő kár, kieső jövedelem, elmaradó adóbevételek.

Most, a 2012. évi költségvetési tárgyalások hajrájában már csak a képviselőkön múlik, hogy támogatni kívánják-e az ország területének 10 %-át borító magánerdőket és a közel félmillió erdőtulajdonost. Jelenleg ugyanis 2012-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium közel 190 milliárd forintos költségvetéséből az erdészet, a fenntartható erdőgazdálkodás összes céljait - melyek között a szakirányítás csak az egyik elem - alig 53 millió(!!!!) forinttal, tehát a teljes VM keret még tizedszázalékával sem: 0,028%-ával tervezik finanszírozni.

 

További információkat illetően kapcsolattartók:

Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Dr. Sárvári János ügyvezető elnök: 06-30-455-22-61

Mocz András alelnök: 06-30-929-58-33

megosz@mail.datanet.hu

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.