FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-05

Az Év Fája - felsőmocsoládi öreg hárs, a Hős Fa - ötvöskónyi nagylevelű hárs

2011-ben az Év Fája díj mellett az Ökotárs Alapítvány kiosztotta a Hős Fa címet is. A döntőbe 12 fát juttatott be a szakmai zsűri, amelyek közül a közönség szavazással választotta ki a neki legjobban tetszőt. A két nyertes egy-egy hársfa lett, az egyik Felsőmocsoládról, a másik Ötvöskónyiból.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A versenyt immár másodszor rendezte meg Magyarországon az Ökotárs Alapítvány, csatlakozva az Európai Év Fája versenyhez; így a felsőmocsoládi hársfa nemzetközi szinten is megküzdhet majd az Év Fája címért. A Hős Fa címet a zsűri azért ítélte az ötvöskónyi hársnak, mert az, bár élete már többször is veszélybe került, hősies módon minden csapást túlélt.

 

A második alkalommal meghirdetett vetélkedőre idén összesen 92 fát neveztek, s bár egy-egy fa mögött néhol egy egész iskola vagy település állt, a két győztes idén magánemberek nevezése útján került a döntőbe. A nevezett fák közül tizenkettőt választott ki az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije, melyekre szeptember elejétől november 7-ig lehetett szavazni az evfaja.okotars.hu oldalon. A fákra összesen 9871 szavazat érkezett. A verseny győztese szoros küzdelemben 2990 szavazattal nyert, a második helyezett a "vajali szürke nyárfa" lett 2020 szavazattal Mórról, míg a harmadik helyet a "mezőhegyesi vérbükk" nyerte 937 szavazattal.

Az Év Fája - 2011

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Ökobolygó Kft. felajánlásának köszönhetően az Év Fája és a Hős Fa külön ajándékban is részesül. A fák ápolását az Ökotárs Alapítvány a Magyar Faápolók Egyesületével közösen biztosítja.

 

A díjakat 2011. november 24-én zenés ünnepség keretében adta át az Ökotárs Alapítvány, Budapest belvárosában, az Ötkertben. A rendezvényen Für Anikó mondott köszöntőt, a döntős fák történeteit pedig egy playback improvizációs előadás keretében láthattuk viszont.


A Hős Fa - 2011

Az Ökotárs Alapítvány Év Fája vetélkedőjének célja, hogy a fáknak természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra és a biológiai sokféleség megőrzésére. A program a Visegrad Fund, a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi támogatásával jöhetett létre. A verseny magyarországi partnerei és támogatói a Magyar Faápolók Egyesülete, a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Százszorkép Kiadó, a Civil Rádió és az Ökobolygó Kft. Az Év Fája díjátadó rendezvényt az Ötkert a helyszín biztosításával támogatta.

 

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni.

 

Az Év Fája 2011 verseny döntőseire leadott szavazatok:

Az öreg hársfa, Felsőmocsolád (Somogy) - 2990 szavazat

A vajali szürke nyárfa, Mór (Fejér) - 2020 szavazat

Mezőhegyesi vérbükk (Békés) - 937 szavazat

Évszázadok tanúja - Nagylevelű hárs az ötvöskónyi Chernel-kastélyparkban (Somogy) - 872 szavazat

A ságvári Képes-fa (Somogy) - 827 szavazat

A szőkedencsi 700 éves hársfa (Somogy) - 617 szavazat

A dévaványai "Makkfa" (Békés) - 494 szavazat

A tengődi életfa (Somogy) - 371 szavazat

Fekete nyárfacsoport a Tisza parton, Tiszabercel (Szabolcs-Szatmár-Bereg)- 264 szavazat

Miskolci mocsárciprus (Borsod-Abaúj-Zemplén) - 180 szavazat

Mátramindszenti villám sújtotta öreg fűz (Nógrád) - 174 szavazat

Árvácska, Budapest, Fővárosi Bv. Intézet (Budapest) - 125 szavazat

 

A versenyről további információt a weboldalon találnak.

Forrás: Ökotárs Alapítvány

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.