FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-09

Önjáró erdészeti biomasszagyűjtő gép

Új, önjáró erdészeti biomasszagyűjtő gépet fejleszt a Smartsol Engineering Kft. Az egyedülálló fejlesztés révén hasznosítható lesz az erdészetben keletkező biomassza jelenleg elvesztegetett 20 százaléka, így az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia többletet eredményezhet a gazdaság számára.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejleszt a Smartsol Engineering Kft. A székesfehérvári vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához a Gazdaságfejlesztési Operatív Program GOP-1.3.1-10/B-2010-0027 kódszámú pályázatán 77.581.680 forintot nyert, amely a projekt teljes, 129.302.800 forintos költségének 60 százaléka. A projekt célja, hogy az erdészeti gazdálkodás során keletkező biomassza- elsősorban lomb, bozót, gally, fás szárak és ágak - jelenleg veszteségnek számító 20 százaléka is hasznosítható legyen az energia- vagy hőtermelés számára.

A tervekben szereplő betakarító gép lánctalpai segítségével bármilyen terepen elboldogul majd. A begyűjtött növényi részeket feldarabolja, és - a gabona kombájnokhoz hasonlóan - egy menetben bálákba tömöríti. A biomassza tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez maga mögött hagyja, ahol természetes úton kiszárad, vagy egyből felrakja egy másodlagos szállítójárműre.

A gép speciális lánctalpai nemcsak kivételes manőverező képességet jelentenek, de a kisebb talajnyomás miatt az erdőt is kímélik majd. Jelenleg erre a feladatra alkalmas más gép nincs a piacon - ismertette az újdonságot a fejlesztést végző Smartsol Engineering Kft. ügyvezetője, Makai Miklós.

Hozzátette, a fejlesztéstől a cég közép- és hosszú távon jelentős üzleti hasznot remél, az elképzelés azonban elsősorban "zöld" gondolatként jött létre. A biomassza ugyanis korunk egyik legkönnyebben hozzáférhető, hatékony, ám korlátozott mennyiségű megújuló energiaforrása, amelynek energiasűrűsége megfelelő kezeléssel, leginkább pelletként - egyes szénfajtákéval vetekszik, használata pedig a fosszilis energiahordozókat váltja ki. Egy ilyen energiaforrás 20 százalékát elvesztegetni pazarlás, melyet különösen az energiahordozókban szegény országok, mint Magyarország is, nem engedhetnek meg maguknak. Mivel Európában sok ország faunája és energetikai helyzete hasonló a miénkhez, ezért bízunk benne, hogy a fejlesztés során létrejövő erdészeti gépre lesz megfelelő kereslet.

Forrás: Agroinform

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.