FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-21

Megjelent a Fa tartószerkezetek című kiadvány

A Fa tartószerkezetek - méretezés az Eurocode alapján című kötet a praktizáló építész- és építőmérnökök, valamint az egyetemi hallgatók számára összefoglalja a magasépítési fa tartószerkezetek méretezésének azon legfontosabb összefüggéseit és adatait, amelyeket az Eurocode 5 szabvány és a hozzá kapcsolódó előírások tartalmaznak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A kötet (szerzői: Armuth Miklós, Bodnár Miklós) része annak az elmúlt években megjelent sorozatnak, mely a hazai szakmai közélet és a felsőoktatás számára témakörönként foglalja össze az Eurocode szabványok leggyakrabban használt előírásait (A tartószerkezeti méretezés alapjai, Terhek és hatások, Vasbeton szerkezetek, Acélszerkezetek 1. Általános eljárások, Acélszerkezetek 2. Speciális eljárások, Geotechnikai tervezés).

Jelen kötet előzményének az a kéziratban megjelent "Fa tartószerkezetek segédlet" tekinthető, mely az elmúlt években a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékén szolgálta az építészmérnök hallgatók felkészülését a Fa tartószerkezetek című tárgyból. A többször átdolgozott segédlet időről-időre - egyre bővülő tartalommal - követte az európai előírások gyakori változásait.

Bár az Eurocode 5 szabvány - alapelveit tekintve - közel áll a közelmúlt magyar faszerkezeti szabványaihoz, a gyakorló mérnök számára bonyolultabbnak, nehezebben áttekinthetőnek tűnhet. Ezt egyes esetekben a gazdasági szempontokat túlzottan figyelembe vevő részletezettség (például a faanyagok szilárdsági osztályba sorolása), más esetekben a gyakorlati szempontokra kevéssé figyelő megközelítési mód (például a változó keresztmetszetű tartók tárgyalása) okozhatja.

 

Az európai szabvány terjedelmességének további oka, hogy a már a magyar szabvány által is tárgyalt témák részletesebb tárgyalásán túl új anyagokkal (például LVL, OSB), új kapcsolóelemekkel (például fogas és szöges tárcsák), új szerkezetfajtákkal (például panelek), valamint korábban nem tárgyalt jelenségekkel (például födémek lengései) is foglalkozik. A kötet egy-egy témakörének tárgyalásakor igyekeztünk először a szabványok előírásait pontosan idézni, majd az előírásokat értelmezve, esetenként az összefüggéseket átalakítva, táblázatokkal, grafikonokkal kiegészítve próbáltuk a jelenségek fizikai tartalmát megvilágítani, és a "kéz" számítás számára gyors, egyszerűen követhető módszereket adni.

Ma, amikor a méretezést végző mérnökök leggyakrabban számítógépes programok segítségével végzik számításaikat - sokszor a képletekbe mechanikusan behelyettesítve, a jelenségek fizikai tartalmának, a szerkezetek valódi viselkedésének követése nélkül -, továbbra sem nélkülözhető a "kézi" számítási módszerek alkalmazása. A tervezendő tartószerkezet koncepciójának kialakításakor az előtervezés során, művezetéskor, az oktatásban és legfőképpen a számítógépes eredmények ellenőrzésekor és értékelésekor nélkülözhetetlen a fizikai jelenségek lényegét jól kifejező, viszonylag gyorsan elvégezhető, jól áttekinthető "kézi" számítási módszerek használata.

Ahol lehetett, igyekeztünk az európai előírásokat a hazai gyakorlatban megszokott, a korábbi magyar szabványokhoz hasonló formára átalakítani, ábrákkal, táblázatokkal és diagramokkal minél könnyebben érthetővé és kezelhetőbbé tenni.

Tervezzük, hogy a kötetet - várható további kiadásaikor - újabb témakörökkel bővítjük (például falpanelek, tűzvédelem stb.)

Forrás: Építési Megoldások

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.