FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fás legelők vizsgálata

Támogatást nyert a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi és Környezetmérnöki Karának új projektje, az erdélyi fás legelők megértésének és fenntartható gazdálkodásának a kutatásához. A fás legelők kiemelkedő kulturális, történelmi és természetvédelmi értékekkel bírnak de a potenciáljuk a helyi közösségek gazdasági és kulturális életében még nincs kellőképpen felismerve.

A “The wood-pastures of Romania in Transylvania: ecology, agricultural perspectives and sustainable integration into cultural landscape development” projekt keretén belül célkitűzéseink a következők:

✔️ a fás legelők feltárásának és leírásának a tovább terjesztése valamint a 2011-2012 években felmért fás legelők szelektív újra felmérése;

✔️ a fás legelőkkel kapcsolatos fenntarthatósági kezdeményezéseknek a felleltározása és elemzése annak érdekében, hogy a fás legelőket érintő társadalmi innovációs megoldásokat megértsük valamint

✔️ szelektált – azaz a fás legelők tényleges fenntartható gazdálkodására nyitott – helyi közösségekkel való tevékenységek megtervezése és életbe léptetése amelyek során a fás legelők szociális, gazdasági és ökológiai értékesítése valósulhat meg.

A projektben kiemelkedő fontosságot kap:

✔️ a helyi közösségek bevonása;

✔️ az erdélyi és németországi diákok eredeti, öregfás legelő tapasztalatának az elősegítése;

✔️ német-erdélyi gazdálkodók közötti kapcsolatok erősítése kölcsönös tanulás, innováció érdekében

✔️ a fás legelők fenntartható értékesítését elősegítő kézikönyv kiadása.

A projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) finanszírozza. A projekt fő koordinátora a a németországi Trier University of Applied Sciences. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem részéről a projektet Dr. Hartel Tibor egyetemi docens (Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar) fogja vezetni, aki az utóbbi 10 évben számos kutatási projektet vezetett az erdélyi fás legelők ökológiáját, állapotát és társadalmi-kulturális értékeinek jobb megértése érdekében.

forrás: BBTE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megjelent a Forest Information Billboard 4/2021

Következő cikk

Fejlesztési támogatás - GINOP Plusz-1.2.3-21



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések