FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia: razziák erdészeti intézményekben

A Közrendvédelmi Szolgálat – Erdő- és Halvédelmi Hivatal rendőrei tegnap 16 házkutatási parancsot hajtottak végre, amelyeket a Dragomirești-i Törvényszék adott ki egy büntetőügyben, amelyben sikkasztás, szellemi hamisítás, hamisítás felhasználása, fák jogtalan kivágása és falopás bűntette miatt folyik a nyomozás.

“A házkutatásokat közintézmények és erdészeti hivatalok irodáiban, jogi személyek irodáiban és munkahelyein, valamint Máramaros és Beszterce-Naszód megyei magánszemélyek otthonában végzik, ahol megalapozott a gyanú, hogy olyan áruk/írások/okiratok birtokában vannak, amelyek a bűnügyi nyomozás tárgyát képező bűncselekményekkel kapcsolatosak” – írja a Vasiledale.ro.

Úgy tűnik, hogy az ellenőrzések egy részét a Săcel – Máramaros városházán és a Romuli Erdészeti Iskolában végzik, de több erdész otthonában is, Besztercebánya községben.

A razziákra állítólag azt követően került sor, hogy a kolozsvári erdészeti őrség mintegy két héttel ezelőtt több ezer köbméter illegálisan kivágott fát talált Săcelben. Săcel község erdeje a Romuli Erdészeti Hivatal igazgatása alá tartozik, ezért a keresések ezen a helyen történtek.

“Engem is tájékoztattak a házkutatásokról. A Dragomirești Erdészeti Iskola kérte a Săcel erdő kezelését. A Romuli Erdészeti Iskola igazgatása alatt állt. Úgy tűnik, hogy holnapra még mindig az ő igazgatása alatt lesz. Nos, az átmenet érdekében néhány ellenőrzést végeztek, és úgy tudom, hogy szabálytalanságokat találtak. Ezért keresik most. A máramarosszigeti emberek is ott voltak a kommunánkban, mert ez az ő akciójuk, ők vittek dokumentumokat… mit tesz az ember ilyen helyzetekben! ” – mondta a Bistrițeanul.ro-nak Romuli polgármestere, Ioan Moniță.

A vizsgálatok feltárták, hogy 2016 és 2022 között egy önkormányzat és egy erdészet között megkötött szerződés alapján az erdőben – a területi közigazgatási egység tulajdonában – több mint 1500 köbméter faanyag lehetett (a lakosság vagy a helyi szükségletek kielégítésére), de a fát nem szállították a település lakosságának vagy a dokumentumokban felsorolt kedvezményezetteknek, és nem rögzítették a területi közigazgatási egység könyvelésében.

Ugyanakkor megállapították, hogy a faanyag kitermelését Săcel településen működő gazdasági szereplők végezték, és hogy a faanyag kitermeléséről és szállításáról kiállított dokumentumok téves információkat tartalmaztak, valamint hogy a faanyagot kísérő értesítésekben szereplő kedvezményezettek nem voltak valósak.

A területi közigazgatási egységnek eddig okozott kár becsült összege 208 066 lej. 

A házkutatások során számviteli dokumentumokat, iratokat és egyéb, bűncselekményre utaló bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozás a dragomirești-i ügyészség felügyelete alatt folytatódik.

forrás: ForestMania 11-25

Előző cikk

Román rendelet a tűzifa árplafonról

Következő cikk

Erdősítési program Romániában




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version