FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kovács Gyula erdész: Prima Primissima díjas

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Kovács Gyula erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője nyerte el idén a Prima Primissima díjat.

Kovács Gyula erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője az 1980-as évektől kezdett foglalkozni szülőföldje, a Göcsej hagyományaival, kultúrájával. Megismerte a térség gyümölcsészetét és elhatározta, hogy megpróbálja megmenteni ezt az örökséget. Az idő múltával kutatásait kiterjesztette a Kárpát-medence magyarlakta területeire. Amerre járt, gyűjtötte a régi fajtákat, a fák oltványait pedig megosztotta az ott élőkkel. Így kezdődött a tündérkertek sikertörténete. Az elmúlt évtizedek során családja és sok-sok jóakaratú ember segítségével több száz tündérkertet létesítettek, a Pórszombati Génbank pedig több ezer gyümölcsfajtával Európa legnagyobb gyűjteménye, amely egy nép hagyatékát őrzi.

Forrás és fotó: PajtaKult FB oldal

Kiegészítés: Átadták a Prima Primissima díjakat, valamint Kertekben őrzött hagyomány. Mindkettő: kultura.hu Utóbbi cikk 2021-ből részletesen ismerteti Kovács Gyula erdész munkásságát.

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 155., 2022/49.

Következő cikk

Erdőművelési Szakosztályülés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések