FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Leégett faépület tűzállósága

Fotó: Délalföldinfo

A tűz egy égve maradt gyertya miatt történt december 25-én, ami a bútort gyújtotta fel. Amikor kiderült a tűz a belső berendezés már oly mértékben égett, hogy nem lehetett a helyiségbe bemenni.

A kiérkezett tűzoltók sem tudták már a belső lángokat eloltani. Szerencsére emberi sérülés nem történt!

Fontos tény, hogy 100 perc után még stabilan állt az épület. (Huxs-Haus fatéglából készült kísérleti mintaház.) Mivel a belső oldal már kiégett, a főfalban lévő kender hőszigetelés izzott, ezért egy homloklapos géppel bedöntötték a falakat, nem maguktól dőltek be!!!!!. Tehát nem összeomlott a tűz hatására az épület, hanem erőgéppel, azzal sem könnyedén döntötték be a falakat! Mivel a falon belül izzott a hőszigetelés, úgy is el kellett volna bontani az épületet. Tégla, vagy beton épületnél is bontás lett volna a megoldás, hisz a tartó szilárdságuk, statikai állékonyságuk megszűnt volna! Személyes tapasztalattal is megtudom erősíteni!

Tehát azt kell mondanunk, nem azért égett le, mert fából volt, hanem azért mert égve maradt egy gyertya, a berendezés égett. 100 percig ált az épület, nem úgy mint annak idején a Budapest Sportcsarnok. Annak tető szerkezete 20 perc alatt omlott össze.

Johannéknak borzalmas lehetett végignézni, hogy büszkeségük, jövőjük válik semmivé! 

RENDKÍVÜL SAJNÁLOM, ÉS GONDOLOM VALAMENNYIEN SAJNÁLJUK! Johann Etsberger szándéka szerint újra építi a Mintaházat!  

A tűzeset fotókkal is dokumentált, és a tűzoltóság jegyzőkönyvével együtt, számunkra is feladatot ad, hogy az okok, tapasztalatok alapján átgondoljuk a tűzvédelmi. tűzterjedést megakadályozó megoldásokat, a fa házakkal kapcsolatos tűztől félelem elleni tájékoztatást,

Ez az eset felerősíti bennem, hogy csináljunk látványos, kis konténer méretű más-más, különböző anyagú és szerkezetű panelból készült helyiségek (faépületek) felgyújtását, megtapasztalni melyik hogyan ég le, vagy marad épen!

Írta: Kárpáti József
ÉVOSZ MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat
elnök

A családi ház leégéséről hírt adott a delalfoldinfo.hu (sok fényképpel) és a baon.hu (szintén fotókkal) is.

Előző cikk

Összefogás az erdőgazdálkodás és a fából építkezés terén

Következő cikk

Gyászhír - Tóth István Ferenc [75]




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Németh Imre [89]

Életének 89. évében, június 14-én elhunyt Németh Imre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Decrett József-emlékéremmel kitüntetett…
Exit mobile version