FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetvédelmi akadékoskodás Írország erdőgazdálkodásával kapcsolatban

Az írországi Farmerújságban megjelent cikk szerint az EU DG ENV (Európai Bizottság Környezetügyi Igazgatósága) erdészettel kapcsolatos észrevételi elavultak. Ion Codescut-ot kritizálják, mert megkérdőjelezte Írország 2023-2027. évekre szóló erdészeti programját.

Ion Codescut (DG ENV) amiatt bírálják, hogy megkérdőjelezi az engedélyezési díjakra (licencing fees) vonatkozó jogszabályokat, sőt a díj eltörlését javasolja. Ezzel azonban megkérdőjelezi Írország 2020. évi Erdészeti törvényét és az azt megelőző konzultációs folyamatot is. A 2020-ban bevezetett díjak ugyanis szerinte akadályozzák a civil szervezetek (NGO-k) részvételét az eljárásokban, ugyanis 2020-tól minden külön projekt véleményezéséhez be kell fizetni az eljárási díjat e szervezeteknek. Engedélykérelmenként és beadványonként 20 Euró a díj.

2020-ra az erdészeti engedélykérelmek rendszere működésképtelenné vált. A 80%-ékukat 2 személy adta be néhány hónap alatt. Az erdőgazdálkodást megbénító gyakorlat ellenszere lett a 20 Eurós díjat bevezető 2020. évi jogszabály módosítás, melynek társadalmi egyeztetésekor a beküldött 9000 észrevétel 81%-a egyetértett azzal. Codescu úgy tűnik a 19%-ra hallgat.

A cikkből arra lehet következtetni, hogy a DG ENV az erdészeti eljárásokba, azokat akadályozva beleszólni akaró szervezetek szócsöve lett. E problémán túl a cikk számos további konkrét szakmai ügyet sorol fel, melyekben az NGO-k és a az erdészeti szakigazgatás között vélemény eltérés van. Mindezt itt nem sorolhatjuk fel tételesen és a cikkben részletezett problémát is csak ilyen vázlatosan ismertethettük, ugyanis a forrás szerzői jogi szempontból ennél többet nem enged, tehát az angolul jól érték kérem olvassák a DG Environment comments on forestry are ‘outdated’ című cikket eredetiben, a többiek esetleg használják a google-fordított magyar változatot.

Forrás: farmersjournal.ie
Fatájolta: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Minden igénylő önkormányzathoz eljutott a szociális tűzifa

Következő cikk

Ritea Noémi a VELUX Magyarország új vezetője



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések