FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria: a Szövetségi Erdők 1,4 millió fát ültet a jövő erdei számára

Erdei munkások jegenyefő csemetét ültetnek. Fotó: ÖBf archívum, Bazzoka Creative

35 fafaj az éghajlatbarát vegyes erdőkért – 14 millió eurót fektettek be az erdőgazdálkodásba – kutatási projekt a hidrogélt, mint a facsemeték víztározóját teszteli – kezdődik a szúfertőzés.

A vegetációs időszak kezdetével az Osztrák Szövetségi Erdők (ÖBf), a legnagyobb hazai erdőtulajdonos, megkezdi az erdőművelési szezont. “Fenntarthatóan és természetközelben gazdálkodunk erdeinkkel. Ezért elsősorban az erdő természetes felújulására támaszkodunk. Ahol azonban a viharok, az aszály, a hótörés vagy a szú a klímaváltozás következtében nagy károkat okoz, ott célzott erdőfelújítással segítünk” – mondja Andreas Gruber, az ÖBf ügyvezető igazgatója. Csak idén tavasszal és ősszel a szövetségi erdők 120 erdőrészletben mintegy 1,4 millió fiatal fát ültetnek el. Mert a hazai erdők nyomás alatt vannak. “A klímaválság idején nagyobb szükségünk van az erdeinkre, mint valaha. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy klímaképessé tegyük azokat” – teszi hozzá Georg Schöppl, az ÖBf igazgatósági szóvivője. A jövő erdejének színes, fajgazdag vegyes erdőnek kell lennie, amely jobban ellenáll a környezeti hatásoknak és kevésbé érzékeny a kártevőkre. Ennek elérése érdekében komoly beruházásokat is eszközölünk: “2023-ban közel 14 millió eurót tervezünk erdőfenntartásra fordítani. Ebből majdnem hatmillió eurót a szú megelőzésére és visszaszorítására fogunk költeni” – mondja Schöppl. Különösen a felső-stájerországi ÖBf-erdőkben és a karintiai Mölltal környékén idén is fokozott szú előfordulásra kell számítani.

Erdőfelújítás 35 fafajjal Alsó-Ausztriában, Felső-Ausztriában, Salzburgban, Tirolban, Karintiában és Stájerországban.

Vörösfenyő, jegenyefenyő, lucfenyő, cirbolyafenyő, erdeifenyő, tölgy, juhar vagy olyan ritkább fajok, mint a kislevelű hárs, fekete dió, vadkörte, háziberkenye és barkócaberkenye- az ÖBf 2023-ban összesen 35 különböző fafajt fog ültetni erdeiben. Az 1,4 millió erdőfelújítási csemete több mint 40%-a vörösfenyő. Mintegy 140.000 fiatal fával a mélyen gyökerező jegenyefenyő is egyre gyakrabban lesz újra megtalálható az erdőkben. Emellett mintegy 80.000 szárazságtűrő tölgy segíti az éghajlatbarát erdők kialakítását.

Az összes csemete majdnem felét, tartományonként mintegy 350.000 darabot a felső- és alsó-ausztriai szövetségi erdők ültetnek újra. Alsó-Ausztriában továbbra is a Waldviertel áll a középpontban, ahol az elmúlt években az aszály és a szú miatt egész erdőterületek pusztultak el. Felső-Ausztriában az erdősítési munkálatok többek között a Mondsee-tótól északra fekvő erdőkre, valamint a Höllengebirge és a Molln régióra összpontosulnak. Az ÖBf salzburgi üzemében is több mint 300.000 fiatal vörösfenyővel, jegenyefenyővel, lucfenyővel vagy juharral telepítenek újra, például a Radstadt, Maria Alm vagy a Faistenau/Hintersee környéki erdőkben. Mintegy 180.000 facsemete erősíti az ÖBf erdeit Tirolban, Achensee, Hinterriß vagy a Zillertal térségében. Karintiában az erdőfelújítások középpontjában továbbra is az Obervellach melletti Mölltal környéki erdők állnak, amelyeket az elmúlt években számos káresemény és a szú súlyosan érintett. Ez vonatkozik a felső-stájerországi erdőkre is, ahol az ÖBf idén összesen több mint 200.000 facsemetét ültet.

Kutatási projekt: Hidrogél az aszály ellen

Ahhoz, hogy a facsemeték az első hetekben a lehető legjobban fejlődjenek az erdőben, elegendő csapadékra van szükségük, ami sajnos az utóbbi években az éghajlatváltozás miatt egyre gyakrabban hiányzik. Ez egyre több kudarchoz vezet, különösen a meredek, kitett, vékony talajréteggel rendelkező helyeken. A Szövetségi Erdők jelenlegi kutatási projektje a bécsi Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemével együttműködve most az úgynevezett hidrogélek használatát teszteli, hogy az erdei növények állandó vízellátását biztosítsa a száraz időszakokban. Az ökológiailag lebomló granulátumokat közvetlenül a talajba “ültetik” a fiatal fával együtt. Ha esik az eső, súlyuk sokszorosát képesek felszívni vízből, majd azt apránként visszaadják a növénynek. Az ÖBf alsó-ausztriai, karintiai és stájerországi erdészeti üzemeinek mintegy 20 kísérleti területén összesen több mint 30.000 fiatal vörösfenyőt, lucfenyőt és tölgyet ültetnek 2023 végéig hidrogéllel. Ezután a növekedési sikereket részletesen rögzítik, és összehasonlítják a kontrollált körülmények között telepített ültetvények adataival.

A szú elleni védekezés megkezdése

Amikor az éjszakák fagymentesek maradnak, és a hőmérséklet folyamatosan a magasabb két számjegyű tartományban van, a szú megkezdi rajzórepülését. Az ÖBf 120 erdőrészletében már több száz szú csapdát helyeztek ki, hogy illatanyagokkal csalogassák a mindössze néhány milliméteres rovart. A befogott bogarak száma alapján fontos következtetéseket lehet levonni a közelgő szú rajzás mértékéről. “Számunkra, erdészek számára most kezdődik az abszolút főszezon az erdőkben” – hangsúlyozza Gruber. “A szú elleni küzdelemben ugyanis a leghatékonyabb eszköz a tavaszi korai észlelés és a fertőzött fák azonnali eltávolítása az erdőből.” Emellett számos csapdafát helyeznek ki az érintett területeken, hogy a kéregbogarat célzottan az egyes törzsekre csalogassák, és drónokkal is felderítik az erdőket a levegőből. Az ÖBf különös figyelmet fordít a felső-stájerországi bogárgócokra és a karintiai Mölltal környéki erdőkre, ahol már észlelték az első rovarokat. “Jól felkészültünk és megnövelt kapacitással rendelkezünk ezekben a régiókban, hogy időben kihozzuk a fákat az erdőből, illetve a meredekebb helyeken a helyszínen időben meg tudjuk kérgezni azokat” – mondja Gruber, aki jól felkészült a következő erdészeti szezonra.

Forrás: ÖBf

Előző cikk

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Következő cikk

Településfásítás - Balástya



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések