FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vigyázzunk az erdőre, talajra

Egy innovatív, évtizedes kísérlet a kaliforniai Sierra Nevada hegység lábánál azt mutatta, hogy a mély talajban lévő, szénmegkötésre alkalmas vegyületek rendkívül érzékenyek az éghajlatváltozásra. Ez a megállapítás hatással van a szén-dioxid-gazdálkodás egyik kulcsfontosságú stratégiájára, amely a talajra és az erdőkre, mint természetes szén-dioxid-nyelőkre támaszkodik a globális felmelegedés mérséklése érdekében.

A globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 25 százalékát az erdők, gyepek és legelők kötik meg. A fotoszintézis során a növények a sejtfalukban és a talajban tárolják a szenet. Az évtizedekkel ezelőtti gazdag szénraktárak miatt a talajok kétszer annyi szenet tartalmaznak, mint a légkör, és a mélyebb altalajok (20 centiméternél alatt) a talajban lévő szénnek nagyjából a felét kötik meg.

A világ népességének növekedésével azonban az új termőföldek és faanyagok iránti igényünk is növekszik. A kutatások azt mutatják, hogy a természeti világ kereskedelmi célú megzavarásának ára van: az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete figyelmeztetett, hogy az erdőirtásból és a mezőgazdaságból származó kibocsátás a globális üvegházhatású gázok mintegy ötödéért felelős.

Ha azt akarjuk, hogy a talaj egy felmelegedő világban is fenntartsa a szénmegkötő szerepét, akkor jobb talajgazdálkodási gyakorlatokra lesz szükségünk, ami az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság során a talaj minimális mértékű bolygatását jelentheti

mondta Margaret Torn, a Berkeley Lab Föld- és Környezettudományi területének vezető kutatója, a tanulmány egyik vezető szerzője, akinek kutatócsoportja 2021-ben szolgáltatta az első fizikai bizonyítékot arra, hogy a melegebb hőmérséklet a mély erdőtalajokban tárolt szénkészletek jelentős csökkenéséhez vezet – öt év alatt 33%-os veszteséget okoz.

A Kaliforniai Egyetem Blodgett Erdészeti Kutatóállomásán, a kaliforniai Sierra Nevada-hegység lábánál található kísérlet során a kutatók függőleges fűtőrudakkal folyamatosan 4 Celsius-fokkal melegítették a talaj 1 méter mélyen fekvő rétegét. Ennek eredményeként megállapították, hogy mindössze 4,5 évnyi felmelegedés ezen a hőmérsékleten a talajfelszín alatt több mint 30 centiméteres mélységben a szénkészlet nagymértékű változásához vezetett.

A kutatók legközelebb azt tervezik, hogy újra talajmintákat vesznek, hogy meghatározzák, hogyan hat a kilenc évnyi felmelegedés a talaj összetételére és egészségére.

Forrás: greendex a Berkeley Lab nyomán

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 182., 2023/24.

Következő cikk

Erdővagyont gyarapító erdőgazdálkodásunk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések