FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

UK: az erdőgazdálkodásra 50 éven belül ható ügyek

Az erdők a figyelem középpontjában állnak: várhatóan kulcsszerepet játszanak majd a társadalom legnagyobb kihívásaira – például az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságra – adott válaszainkban. Ugyanakkor maguk az erdők és az erdőgazdálkodási ágazat számos, egymással összefüggő fenyegetéssel és lehetőséggel néz szembe.

Ezek közül sok jól ismert, még akkor is, ha a megoldások továbbra is nehézségekbe ütköznek. Vannak azonban olyan tendenciák is, amelyeket jelenleg kevésbé értékelnek. Az alábbiakban olyan horizontvizsgálat eredményeiről számolunk be, amelynek célja, hogy azonosítsa azokat a felmerülő kérdéseket, amelyek a következő 50 évben valószínűleg hatással lesznek az Egyesült Királyság erdőgazdálkodására. Ezek olyan kérdések, amelyeket jelenleg nem ismerünk eléggé, de amelyek jelentős hatással lehetnek az egész ágazatra és azon túl is. Mivel az erdőgazdálkodási ágazat természetszerűleg hosszú időtávlatokban működik, a jó előrelátás fontossága magától értetődő. A 180 kérdésből álló hosszú lista összeállításához és rangsorolásához egy sokszínű szakértői testület bevonásával kipróbált és bevált horizontfelmérési módszert követtünk. A 15 legjelentősebb kérdés a grafikus összefoglalóban szerepel.

A kérdések témák sokszínűségét képviselik, a környezeti sokkoktól és zavaroktól kezdve a változó politikai és társadalmi-gazdasági tényezőkig, valamint az ezek közötti összetett kölcsönhatásokig. A legmagasabbra értékelt kérdés a “katasztrofális erdei ökoszisztéma-összeomlás” volt, ami azt tükrözi, hogy egyetértés van abban, hogy az ilyen összeomlás nemcsak valószínű, hanem óriási következményekkel járna az ágazatra és a társadalom egészére nézve is. Ezek és számos más kérdés nagyszabású, és messzemenő következményekkel jár. Vigyáznunk kell, nehogy tétlenkedjünk, mert túlterheltek vagyunk, vagy csak a “könnyű győzelmekre” összpontosítsunk anélkül, hogy a szélesebb körű következményekre gondolnánk. Az egyes kihívásokra és lehetőségekre adott válaszainknak szinergikusnak és koherensnek kell lenniük, beleértve a táji szintű tervezést is. Az erdőgazdálkodás adaptívabb megközelítése alapvető fontosságú lesz, amely ösztönzi a folyamatos innovációt és tanulást. Az itt bemutatott 15 horizontvizsgálati kérdés olyan kiindulópont, amelyre további kutatásokat lehet építeni, amely vitára és cselekvésre ösztönöz, valamint tényeken alapuló politikát és gyakorlatot lehet kialakítani. Reméljük, hogy ez ösztönöz arra, hogy jobban felismerjük, hogyan kell megváltoznia erdeinknek és ágazatunknak ahhoz, hogy alkalmasak legyenek a jövőre. Néhány esetben ezeknek a változásoknak alapvetőnek és jelentősnek kell lenniük.

A 15 azonosított horizontvizsgálati kérdés. Az ikonok számozása a következő:

  1. Az erdei ökoszisztéma katasztrofális összeomlása
  2. A fokozódó aszály és áradások megváltoztatják a fák társadalmi költségeit és hasznát.
  3. Az erdőgazdálkodás a változó szezonális munkaablakok miatt nagyobb kihívást jelent.
  4. A talaj mikrobiális ökológiájának védelme és javítása nagyobb prioritássá válik.
  5. A vírusok és viroidok a fák számára egyre fontosabb kórokozóként jelennek meg.
  6. Az eDNS forradalmasítja az erdei ökoszisztémákról alkotott ismereteinket.
  7. A fák a jövő várostervezésének középpontjában állnak
  8. A természettel kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TNFD) ösztönzi az átláthatóságot és a természetpozitív gazdálkodásba való befektetést.
  9. A természeti tőke finanszírozási forrásai jelentősen megnövekedtek.
  10. Az új technológiák megkönnyítik az intelligens erdőgazdálkodás széles körű elterjedését
  11. Az új technológiák javítják a munkavállalók egészségét és biztonságát
  12. Az új fatermékpiacok aktívabb erdőgazdálkodást ösztönöznek.
  13. Az Egyesült Királyság kereskedelmi erdőállományai nem biztos, hogy megfelelnek a jövőbeli értékláncoknak.
  14. Kiszámíthatatlan kereslet és kínálat dinamikája a globális fatermékpiacokon.
  15. A nemzetközi kötelezettségvállalások az ökoszisztémák integritását helyezik előtérbe, és ösztönzik a nyomon követési erőfeszítéseket.

A nyitóképen látható ikonok a Flaticon.com képei alapján készültek.

Forrás: Oxford academic.oup.com/forestry
A forrásban a részletes, teljes írás is olvasható. (MM)

Előző cikk

UK: Az erdészeti miniszter azonnali hatállyal lemond

Következő cikk

Erdőgazdálkodás és faipar Európában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések