FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

+52 = design szék akácból is

A brüsszeli székhelyű Studio Plastique a jelenlegi faanyagtervezéssel és -gyártással kapcsolatos kutatásait egy fából készült lépcsősszék tervezésébe ültette át.

A stúdió nem korlátozódott arra, hogy a zsámolyt bútornak tekintse, hanem a +52 ülőkét olyan “forgatókönyvnek” tekintette, amelyen keresztül újra felfedezhető az alulértékelt fafajtákban rejlő potenciál, mint az ipar által túlzottan kedvelt fafajták fenntartható alternatívái.

A Studio Plastique a +52 széket jellegzetes A alakú vázzal tervezte.

A széket egy sor, a kereskedelemben kevésbé használt fából, többek között szilfából, kotofából, fűzfából, akácfából és nyírfából készítik, amelyek megváltoztatják az ülőke súlyát, színét és textúráját.

A Studio Plastique szerint a széket a ritkán használt fafajokkal kapcsolatos tapasztalatok hiányára válaszul tervezték, főként a design oktatás javára.

Minden +52 zsámolyra fel van írva a tervezési információ.

“A +52-vel szeretnénk hozzájárulni a faanyag-hasznosítási forgatókönyvek alternatív szemléletéhez, bővítéséhez” – mondta a stúdió. “A területen érdekelt felekkel való együttműködésünk révén egyrészt szeretnénk rávilágítani ezekre a problematikákra, másrészt a lehetőségeket bemutatva változatos forgatókönyveket javasolni.”

A zsámoly különböző vastagságban készül, hogy a szerkezeti stabilitást biztosítsa a fafajtától függően, így biztosítva az erőt és a funkcionalitást, mint olyan praktikus tárgy, amelyet alkalmi ülőalkalmatosságként és a magasabb helyek elérésének segédeszközeként egyaránt használnak.

szerk/ford: Tóth János, forrás: dezeenShowRoom

Előző cikk

Év Erdésze díj hatása

Következő cikk

PEFC minősített faipari szakképző




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version