FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU fosszilis függősége 2022-ben enyhén nőtt

2022-ben az EU teljes energiaellátása 70,9%-ban fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodott, amit a fosszilis tüzelőanyagoknak a bruttó rendelkezésre álló energián (egy ország vagy régió teljes energiaigénye) belüli aránya mutat. Ez enyhe növekedést jelent a 2021-es szinthez képest, ahol ez az arány 69,9% volt.

Ez az arány az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent. 1990 óta, az első olyan év óta, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok, mintegy 11,5 százalékponttal (pp = percentage point) csökkent, főként a megújuló energiaforrások növekedésének köszönhetően.

A fosszilis energiahordozók aránya az EU-ban. Adatok forrása: nrg_ind_ffgae

2022-ben továbbra is Málta (96,1%) az az uniós ország, ahol a bruttó rendelkezésre álló energián belül a fosszilis tüzelőanyagok aránya a legmagasabb, majd Ciprus (89,3%) és Hollandia (87,6%) következik. A többi uniós ország többsége 50% és 85% közötti részesedéssel rendelkezett. Csak Svédország (30,4%) és Finnország (38,3%) részesedése volt 50% alatt.

2021-hez képest 2022-ben a fosszilis tüzelőanyagok részaránya a bruttó rendelkezésre álló energiában Lettországban (-3,7 százalékpont), Szlovákiában (-2,1 százalékpont) és Magyarországon (-1,9 százalékpont) csökkent a legnagyobb mértékben, de meglehetősen kis mértékben. A legnagyobb növekedés Észtországban (+4,2 százalékpont), Franciaországban (+2,9 százalékpont) és Bulgáriában (2,8 százalékpont) volt.

Fosszilisek aránya az EU egyes országaiban. Adatforrás: nrg_ind_ffgae

A 2022-es év energetikai szempontból is kivételes volt. Mivel ez volt az első teljes naptári év a COVID-19-hez kapcsolódó jelentős korlátozások feloldását követően, az évet az ukrajnai orosz invázió (február 24.) és a különböző energiahordozók árrobbanása is jellemezte.

Ezen túlmenően 2022-ben az atomenergia-termelés csökkenése is megfigyelhető volt (lásd a nukleáris energiával kapcsolatos legutóbbi híreket). Még ha a megújuló energiaforrások növekedtek is, ez nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az atomenergia csökkenését.

Az Eurostat nemrég tette közzé a 2022-re vonatkozó éves energiastatisztikát. Látogasson el az Eurostat adatbázisába az árumérlegekre, energiamérlegekre és energetikai mutatókra vonatkozó új adatokért, és kapcsolja be az értesítést a következő 3 hónapban megjelenő frissített Statistics Explained cikkekért. Ha interaktív és testre szabható módon szeretne többet megtudni az EU energiaágazatáról, akkor látogasson el az energiaügyi vizualizációk oldalra is, ahol interaktív eszközök széles választékát találja, például energiaáramlási diagramokat és energiakereskedelmet.

Forrás: EUROSTAT

Előző cikk

Ukrajna növeli a rönkexportot

Következő cikk

Újabb 543 település lesz zöldebb



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…