FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szociális tűzifa a somogyi erdőből

Február elejéig a SEFAG Zrt. minden önkormányzat részére kiszállította az igényelt szociális tűzifát a 2023/2024-es időszakban. A program Somogy vármegyében 207 településen 13,7 ezer köbméter fával segíti a rászoruló háztartásokat. Már lehet pályázni a program következő terminusának forrásaira is.

A szociális tűzifa program 2023/2024-es szezonjában a SEFAG Zrt. 214 – ebből 207 Somogy vármegyei – település számára biztosította az igényelt mennyiséget. Társaságunkkal szerződött önkormányzatok ezen ciklusban mindösszesen 14 288 köbméter tűzifát igényeltek, jelentős részben (13 652 köbméter) keménylombos, kisebb részben (636 köbméter) lágylombos tűzifa formájában. A keménylombos elsősorban tölgy, cser és akác fafajokból állt, míg a lágylombos hárs és éger fafajokból.

Az igényelt mennyiség rendkívül széles skálán mozgott – a legkevesebb mennyiségért, 2 köbméterért Kára község, míg a legtöbbért, 302 köbméterért Nagybajom város folyamodott.

A vállalt határidőben, azaz február 15. napjáig a Társasággal szerződést kötött települések mindegyike megkapta a tűzifát – jelentős részben már 2023. évben, a fennmaradó alig 10%-ot pedig február első hetéig leszállítottuk. A legnagyobb mennyiségben a Marcali Erdészet (3,3 ezer köbméter) szállított.

Az elmúlt 5 évben a SEFAG Zrt. közel 80 ezer köbméter tűzifát biztosított a program által az önkormányzatokon keresztül a hátrányos helyzetű családok számára.

A 2011-ben indított szociálistűzifa-program célja, hogy a hátrányos helyzetű háztartások tüzelőanyag-költsége csökkenjen. A programban ötezer főnél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhatnak szociális célú tűzifa- vagy barnakőszén vásárlására, amely a rászoruló családok között kerül szétosztásra. A 2023/2024-es szezonra – a korábbi évekhez hasonlóan – összesen ötmilliárd forint állt rendelkezésére országosan. A program éves szinten 180-200 ezer háztartás terheit csökkenti, több, mint 2000 önkormányzat pályázatán keresztül.

A pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociális tüzelőanyag program megvalósításából. A nyertes települések ebben az időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát – így a 2087 önkormányzat több, mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át a társaságoktól.

A program következő pályázati ciklusa már elindult, az önkormányzatok 2024. április 30-ig pályázhatnak az 5 milliárd forintos keretből az újabb támogatásra, amelyet továbbra is tüzelőanyag vásárlásra fordíthatnak. A pályázatokról a helyi önkormányzatokért felelős miniszter legkésőbb 2024. május 31-ig dönt.

Megnyílt a pályázati lehetőség a települési önkormányzatoknak a 2024-es szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra, valamint működőképességük megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgáló rendkívüli támogatásra - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára szerdán az MTI-vel. 

    Dukai Miklós közleményében emlékeztetett: a téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indította el a kormány még 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amely évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget.
    A program célja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, és csökkenjen a háztartások tüzelőanyagköltsége - emelte ki.
    Szociális célú tűzifavásárláshoz vagy barnakőszén vásárláshoz az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok pályázhatnak támogatásra. Erre a célra ötmilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, a pályázatokat április 30-ig kell benyújtani.
    A tájékoztatás szerint önkormányzatok rendkívüli támogatására 5,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.
    A támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás formájában pályázható, illetve nyújtható. Felhasználása meghatározott célhoz vagy feladathoz köthető, mértékét a megpályázott összeg keretein belül a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter állapítja meg.
    A pályázatokat október 15-ig kell benyújtani, egy önkormányzat legfeljebb három alkalommal nyújthat be kérelmet 2024-ben. Előre nem látható esemény bekövetkezése esetén a határidő után, legfeljebb november 10-ig is benyújtható a pályázat. A kérelmeket december 11-éig bírálják el a miniszterek - áll a közleményben. (MTI)

Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ.

Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifa-ellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: amellett, hogy részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, rőzsegyűjtési lehetőséget is biztosít az általa kezelt erdőkben.

forrás: SEFAG Zrt.

Előző cikk

Szlovén hengeresfa-piac

Következő cikk

Társadalmi egyeztetés - Natura2000



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések