FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MSZT: hengeres faanyagok osztályozása

Az MSZT 2024 áprilisában a hengeres faanyagok osztályozásával foglalkozó két szabványt jelentetett meg magyarul, az egyik a Pinus-féléket, a másik a nyárfákat sorolja osztályba. A szabványok magyar nyelvű kiadását az Agrárminisztérium támogatta.

Az MSZ EN 1927-2:2008 Fenyő hengeres fa minőségi osztályozása. 2. rész: Pinus-félék

Az MSZ EN 1927 sorozat 1. része a lucfenyőkkel és jegenyefenyőkkel, a 3. része pedig a vörösfenyőkkel és duglászfenyőkkel foglalkozik, így a sorozat lefedi a kereskedelmi forgalomba kerülő fenyőféle hengeres faanyagok nagy részét.

A szabvány kritériumokat ad meg a Pinus-félék hengeres faanyagainak minőségi osztályba sorolására. A szabvány az erdeifenyőre (Pinus sylvestris), a feketefenyőre (Pinus nigra), a tengerparti fenyőre (Pinus pinaster) és a radiáta fenyőre (Pinus radiata) érvényes. Az A melléklet felsorolja azokat a jellemzőket, amelyek iránymutatásként szolgálhatnak a hengeres fenyő faanyag beszerzése során.

A szabvány olyan hengeres faanyagok minőségi osztályba sorolását tartalmazza, amelyek jövőbeli felhasználása ismeretlen, valamint megadja az osztályba sorolt faanyag megjelölését is, a magyar nyelven is elérhető az MSZ EN 13556 Hengeres faanyagok és fűrészáru. Európában használt fafajok jegyzéke szabvány jelölései szerinti példákkal.

Az MSZ EN 1316-2 Hengeres faanyagok lombos fafajokból. Minőségi osztályozás. 2. rész: Nyár

A szabvány a döntött nyár (hosszúfa vagy rönk) minőségi osztályozását és az osztályok megjelölését írja le. Az osztályba sorolási szabályok olyan hengeres faanyagok minőségi osztályait adják meg, amelyek jövőbeli felhasználása ismeretlen. Az osztályba sorolás a kereskedelmi forgalomban kapható összes nyár fafajra érvényes.

Az osztályozási szabályok az előző kiadáshoz képest megváltoztak, valamint a jellemzőket is aktualizálták az MSZ EN 844:2019 Hengeres faanyagok és fűrészáru. Terminológia szerint.

A sorozat első tagja, az MSZ EN 1316-1, a Tölgy és bükk már megjelent magyarul.

Írta: Bernáth Csaba, Zajdon Anna
Forrás: MSZT

Előző cikk

Településfásítás - Vértesszőlős

Következő cikk

Településfásítás - Mezőörs



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések