FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

74 millió USD faipari innovációra

USA: Xochitl Torres Small mezőgazdasági miniszterhelyettes a napokban bejelentette, hogy a mezőgazdasági minisztérium erdészeti szolgálata (USDA) közel 74 millió dollárt (kb. 26 milliárd forint) fektet be az innováció ösztönzésére, a fenntartható módon előállított fából készült fatermékek és a megújuló faenergia új piacainak megteremtésére, valamint a fafeldolgozó létesítmények kapacitásának növelésére Biden elnök „Befektetés Amerikába” programjának részeként.

Deputy Secretary of Agriculture
Xochitl Torres Small

A Biden elnök kétpárti infrastrukturális törvénye és az inflációcsökkentési törvény – a történelem legnagyobb éghajlati beruházása – részben lehetővé tette, hogy ezek a beruházások 41 államban és Amerikai Szamoán 171 projektjavaslatot finanszírozzanak, és közvetlenül támogatják az erdők egészségét és a fatermékekkel foglalkozó gazdaságot.

„A Biden-Harris-kormányzat elkötelezett a fatermék- és faipari energiagazdaságok innovációjának támogatása mellett, amelyek sok kisváros, különösen a törzsi és vidéki közösségek szívében állnak” – mondta Torres Small helyettes államtitkár. „Ezek a beruházások jól fizető munkahelyeket fognak támogatni a családok és a közösségek számára. Növelni fogják a gazdaság kapacitását a fatermékek előállítására. Az e termékek előállításához használt fa fenntartható beszerzése pedig egészségesebbé teszi erdeinket, és csökkenti a katasztrofális erdőtüzek veszélyét.”

A fatermékekhez felhasznált anyagok fenntartható beszerzése közvetlenül támogatja az erdők egészségének javítására irányuló erőfeszítéseket. Az elhalt fák és a túlburjánzott növényzet eltávolítása csökkenti az erdőtüzek kockázatát, javítja az erdők egészségét, és élőhelyet teremt a vadon élő állatok számára, miközben támogatja az erdészeti termékek gazdaságát.

Az Erdészeti Szolgálat a Wood Innovations Grant, Community Wood Grant és Wood Products Infrastructure Assistance Grant Programokon keresztül támogatást nyújt az állami, magán és non-profit szektorban működő szervezetek számára. A támogatások olyan pályázatokat segítenek, amelyek növelik a keresletet, és új és innovatív felhasználási módokat teremtenek a fenntartható módon előállított fa számára. A támogatott pályázatok között szerepel az iskolák fűtési rendszereinek fenntartható biomassza kazánokra való átállítása, a hatékonyságot növelő, élvonalbeli berendezések telepítése fűrészüzemekben és feldolgozó létesítményekben, a tömör faanyagok felhasználásával megvalósuló innovatív lakásépítés támogatása stb.

A tömörfa-szerkezetű épületek feltérképezése
Az Egyesült Államokban 2115 többlakásos, kereskedelmi vagy intézményi faépítési projekt volt folyamatban 2024 márciusában.
Nézze meg, hogyan követi a WoodWorks a fa projekteket a tervezéstől a befejezésig.

E beruházások részeként az Erdészeti Szolgálat több mint 7 millió dollárt biztosít a törzsek 10 projektjavaslatára, amelyek közvetlenül törzsi tulajdonú vállalkozásokat és törzsi kormányok projektjavaslatait támogatják. Ezek a beruházások az egyik módja annak, hogy az ügynökség megvalósítsa a törzsi konzultáció és a nemzetek közötti kapcsolatok erősítésére irányuló tervét.

szerk/ford: Tóth János, forrás: USDA

Előző cikk

Természet helyreállítása

Következő cikk

Kék Bolygó podcast a Ligneumban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések