FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egererdő és az Egri Tankerület együttműködése

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Nem hivatalos és sok iskolával külön-külön élő kapcsolatot foglalt keretbe az Egererdő Zrt. és az Egri Tankerületi Központ. A karácsonyfától a kisvasutazásig és az erdei iskolákig terjedő szolgáltatásokról kötöttek megállapodást.

Együttműködési megállapodást kötött egymással az Egererdő Zrt. és az Egri Tankerületi Központ. A szervezetek az eddigi informális kapcsolatokat foglalták hivatalos formába, például az erdei iskolák, a kisvasút igénybe vételét, de olyat is, mint az iskolák karácsonyfa rendelése, amelyet eddig egyesével intéztek, vagy a most aktuális ballagási díszítő fenyőgallyak kérése.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes aláírás alkalmával elmondta, három akkreditált erdei iskolával rendelkeznek amelyekben a felnövekvő generációk környezeti nevelését tudják segíteni, s ezeket látogatják a tankerület iskolásai, ezen kívül nyílt napokat is tartanak. A megállapodás előkészítésekor újabb ötletek is fölmerültek az együttműködésre.

Dobre-Kecsmár Csaba szerint a több mint tíz éve szervezett programjaik célközönségét jelenti az Egri Tankerületi Központ tanulóbázisa, az általános iskolásokon kívül az óvodások és a középiskolások is.

Elkötelezettek vagyunk a környezeti nevelés iránt, az iskolások igénybe vehetik erdei iskoláink, ökoturisztikai létesítményeinket, attrakcióinkat, szolgáltatásainkat, például erdei vándortáborainkat, vagy a felsőtárkányi erdei vasutat. De kirándulásokhoz kapcsolódó környezeti nevelési programokat, szakvezetéses túrákat is. E mag köré szerveződött a megállapodás, az előkészítés óta újabb lehetőségek is fölmerültek – magyarázta Dobre-Kecsmár Csaba.

A vezérigazgató szerint már jövő héten is lesznek iskolás programjaik, iskolai osztályok fognak utaznak majd a felsőtárkányi kisvasúton, s kapnak ízelítőt kínálatukból. A tanulók és a pedagógusok például 20 százalékos kedvezményt kapnak a kisvasutak részvételi díjából.

A vezérigazgató elárulta, erdei iskoláikban évente hatezer gyerek fordul meg, érsekkerti és mátrafüredi nyílt napjaikon hat-hat és fél ezer fiatal vesz részt. A társaság fölveszi a kapcsolatot az együttműködés kapcsán a Hatvani Tankerületi Központtal is.

Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója elmondta, 35 iskolájukban 11,3 ezer diák tanul, s közel ezer-négyszáz pedagógus tanít. Az Egererdő újabb felületeket biztosít ahhoz, hogy a környezeti nevelésben, természetvédelemben előrelépés legyen, a megállapodást pedig újabb tartalommal szeretnék megtölteni.

Napjaink fontos témája a fenntarthatóság, a természetvédelem, az együttműködés célja, hogy a környezeti nevelés terén újabb lehetőséget kapjanak iskolák. Az Egererdő Zrt. szakembereit vonnánk be, akik a helyszínen, vagy az intézményekben tartanak programokat, előadásokat. Azt reméljük ettől, hogy a gyerekek és a pedagógusok tudása gazdagodni fog ezen a tématerülete. Hasonló megállapodásuk van a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és jó a kapcsolatunk a Vadászkamarával is 

– fejtette ki Ballagó Zoltán.

Az igazgató szerint elsősorban tanítási időben koncentrálnak a programokra, de ha olyat kínál a társaság és az iskolák nyitottak rá, nem kizárt, hogy nyáron is részt vegyenek ilyeneken. Erdei iskolás programot tartani nem kötelező, de az intézmények nevelési programjában van rá lehetőség. A környezetvédelem, természetvédelem a Nemzeti Alaptanterv része is, az iskolák a helyi sajátosságokat kihasználva töltik meg tartalommal. Erdei iskolába jellemzően a környékre mennek a tankerület intézményeiből, de előfordul, hogy az ország más tájaira utaznak.

Forrás: heol.hu

Előző cikk

Kaktuszok a Kiskunságban

Következő cikk

Gyászhír - Szélessy György [78]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések