FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Klímatűrő erdők labor

A Resilient Future Forests Laboratory (RFFL) olyan hosszú távú, operatív léptékű kísérleti területek globális hálózata, amelyek az ellenálló képesség és a változásokhoz való alkalmazkodás érdekében kezelt erdőket mutatják be.

[A várható klímaváltozásnak ellenálló erdők laboratóriuma. Talán így lehetne körülírni az ügy frappáns angol elnevezését. Szóljon, akinek van jobb megoldása.] Az RFFL hálózat az éghajlati és társadalmi-gazdasági feltételek széles skáláját fedi le. Örömmel jelentjük be, hogy elindult az RFFL honlapja.

Ezzel egyidejűleg bejelentjük az IUFRO által kiadott új RFFL Guidebook című alkalmi kiadványt, amely útmutatást nyújt az RFFL terepi parcellák létrehozásához és fenntartásához, az adatgyűjtéshez és az eredmények megosztásához. Ez az útmutató elsősorban mindazoknak szól, akik közvetlenül részt vesznek egy RFFL-helyszín felterjesztésében és létrehozásában. A tudósok, a gyakorlati szakemberek, a tanácsadók/tanácsadók és a földtulajdonosok (az RFFL helyszínéül szolgáló földterületért felelős személyek vagy szervezetek) mindannyian hasznát veszik ennek az útmutatónak.

Az RFFL Útmutató letölthető a IUFRO honlapjáról. (157 oldal, angol, pdf)

Az RFFL megközelítés koncepcionálisan egyszerű: A jelenlegi (a semmit sem teszünk és a szokásos módon működünk) és az innovatív módszerek összehasonlítása nagy, operatívan kialakított, kísérleti tervvel rendelkező terepi mintaterületeken. Az RFFL kísérleti területek jelentős szinergiát kínálnak az erdészeti tájak helyreállítására irányuló erőfeszítésekkel (FLR = Forest Landscape Restoration), az innovatív kezelések kísérleti kipróbálása révén a nyomon követés és a kiterjesztés érdekében. Ez az útmutató mindazoknak szól, akik részt vesznek egy RFFL-helyszín javaslattételében és létrehozásában. A tudósok, gyakorlati szakemberek, tanácsadók/tanácsadók és földtulajdonosok hasznát veszik ennek az Útmutatónak, különösen az ügynökségek, adományozó szervezetek, a civil társadalom és a nem kormányzati szervezetek munkatársaival való együttműködésük során.

A Stockholmban megrendezésre kerülő XXVI. IUFRO Világkongresszushoz csatlakozók látogassanak el az IUFRO-SPDC kiállítótérbe. A hét folyamán előadások lesznek különböző erdészeti táj helyreállítási projektekről, köztük az RFFL-ről.

Forrás: IUFRO hírlevele és a fenti kapcsolói
(MM)

Előző cikk

Bukóza Holding komoly gondban

Következő cikk

SOE: Konstruktív Geometria Konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések