FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MyGardenOfTrees projekt az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2023-ban csatlakozott az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes európai erdőkért létrehozott, a Svájci Szövetségi Kutató Intézet WSL koordinálásával és az Európai Bizottság finanszírozásával megvalósuló MyGardenOfTrees kutatási projekthez. Az 5 évre szóló együttműködési megállapodás 2023. november 6-án került aláírásra.

A projekt keretében egy új kutatási módszerrel, önkéntes résztvevők segítségével tesztelik különböző európai származási helyekről begyűjtött bükk (Fagus sylvatica) és jegenyefenyő (Abies alba) magok csírázási erélyét, a csemeték fejlődését kísérleti mikrokertekből álló hálózatban.

A projekt keretében az egyes származások (genetikai eredet), illetve a mikrokertek termőhelyi adottságainak sokféle kombinációja tesztelhető, a különböző származások teljesítményét a különböző környezeti feltétételek alapján értékelik, az eredmények így nagy térbeli léptékben általánosíthatók.

A projekt részletei és a tudományos háttér a https://www.hu.mygardenoftrees.eu honlapon érhetők el.

AZ ÉSZAKERDŐ Zrt. területén 12 kísérleti mikrokert kialakítását végezte el a társaság szakszemélyzete az idei tél folyamán. A mikrokertek lábon álló erdőben kerültek telepítésre, egy kert 4 db 25 m2 területű blokkból áll, blokkonként 25 vetési ponttal. A várható alacsony csírázási arány és nagymértékű pusztulás miatt egy-egy vetési pontra 20 mag került ültetésre. Az európai bükk esetében az első 2 évben, a jegenyefenyő esetében pedig az első 3 évben minden egyes vetési pontot magvédő kupolával kell védeni azért, hogy a rágcsálók és a csigák ne tudják megenni a magokat és a magoncokat, illetve a magok ne szóródjanak szét az erdő más részeire.

A 2023-2028 közötti időszakban évente több alkalommal is sor kerül a mikrokertek monitorozására, a csemeték fejlettségének vizsgálatára, dokumentálására.

Bányai Péter – erdőművelési vezető
forrás: Északerdő Zrt.

Előző cikk

Erdőmánia // PODCAST 8. rész

Következő cikk

Turizmus ingyen: milliók látogatják a hazai erdőket




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version