FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdőtűz pusztított Császártöltésen

A napokban a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Császártöltési Erdészetének kezelésében lévő közel 10 hektáros tisztításkorú fenyőerdejében keletkezett tűz, ahol több mint 4,5 hektáron égett az erdő.

Az állami erdők az ország legfontosabb klímavédelmi és szénmegkötő biológiai infrastruktúráját jelentik, biztosítják a lakott települések zaj, por és árvíz elleni védelmét, a tiszta ivóvizet és megelőzik a talajeróziót. A magyar erdők emellett évente 40-50 millió erdőlátogató számára nyújtanak egészséges sportolási, kikapcsolódási és rekreációs lehetőséget. Éppen ezért a szakemberek nem győzik hangsúlyozni többek között az erdőtüzek megelőzésének fontosságát. Az elmúlt hetekben az ország egészére kiterjedő tűzgyújtási tilalom lépett életbe, amelynek betartása nem csak a faállomány védelmét biztosítja, hanem az erdei ökoszisztéma fennmaradását is.

Bizonyára mindenki tapasztalja a klímaváltozásnak köszönhető, meglehetősen szélsőséges éghajlati jellemzőket. Az év egészére jellemző a csapadékhiány, az egyre emelkedő átlaghőmérséklet, az extrém hőmérsékleti ingadozások. Ezeket tetézheti az emberi gondatlanság is. A fentebb említettek együttes eredményeként az erdőtüzek száma évről évre nő, amelyek komoly erőfeszítéseket követelnek meg mind az erdészeti cégcsoport szakembereitől, mind a katasztrófavédelem munkatársaitól.

Az egyik legveszélyeztetettebb területek közé soroljuk az alföldi fenyveseket, melyekre a nagy intenzitású koronatüzek jellemzőek. Ilyen esetekben a tűz megfékezése sokkal nagyobb kihívás, mint a többi társulás estében. A fenyvesek alatt évtizedekig felhalmozódó, gyantában gazdag, száraz tűlevelek összefüggő szőnyeget alkotnak a talajon, amely kedvez a tűz gyors terjedésének. Így a fenyvesek nem csak a koronaszinten égnek, hanem a talajon is. Ahhoz, hogy a tragédia bekövetkezzen elég egy autóból eldobott csikk, egy elhagyott üvegdarab vagy egy meghibásodott munkagépből kipattanó szikra.

A napokban a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Császártöltési Erdészetének kezelésében lévő közel 10 hektáros tisztításkorú fenyőerdejében keletkezett tűz, ahol több mint 4,5 hektáron égett az erdő. A helyszínre érkező tűzoltók munkáját a Bács-Kiskun vármegyei tűzoltósági főfelügyelő koordinálta. A tűzesethez a császártöltési önkéntes-, a paksi-, kecskeméti-, kalocsai-, kiskunhalasi hivatásos és a keceli önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik 10 vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését és oltották a lángokat. Továbbá az oltásban segédkezett a bajai-, a kiskőrösi-, a kalocsai- és a szekszárdi vízszállító is.

A kár mértéke felbecsülhetetlen, hiszen nemcsak a faanyag megsemmisüléséről, hanem az ott élő növény- és állatfajok pusztulásáról is szót kell ejtenünk. Az áldozatos és kitartó helytállásukért köszönet illeti meg az oltásban résztvevő összes egységet, különös tekintettel az elsőként a helyszínre érkezett Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait.

Tarjányi Lili, KEFAG Zrt.

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések