FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FAO iránymutatás erdőtüzek megelőzésére

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) iránymutatást adott ki az országok számára, amelyben felvázolja, hogyan kezeljék az embereket és a környezetet egyaránt fenyegető, káros erdőtüzek kockázatát.

Integrált tűzkezelési iránymutatások: Principles and strategic actions (Alapelvek és stratégiai intézkedések) című, két évtizeddel ezelőtt kiadott korábbi FAO önkéntes tűzgazdálkodási iránymutatásokat frissíti, és új tartalommal egészíti ki a jelenlegi éghajlati válságból eredő kihívások kezelésére.

Az előrejelzések szerint a szélsőséges erdőtüzek az évszázad végére mintegy 50 százalékkal gyakoribbá válnak, és az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó környezeti változások – például a fokozódó szárazság, a magas léghőmérséklet és az erős szelek – valószínűleg forróbb, szárazabb és hosszabb tűzszezonokat eredményeznek.

Jelenleg évente mintegy 340-370 millió hektárnyi terület ég le a Föld felszínén erdőtüzek következtében. Ha ezek az erdőtüzek szélsőségessé válnak, hátrányosan befolyásolhatják a fenntartható fejlődést, veszélyeztethetik a közösségek megélhetését, és nagy mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátást eredményeznek.

„Rendkívül fontos, hogy miként reagálunk az erdőtüzek kihívására” – mondta Zhimin Wu, a FAO erdészeti részlegének igazgatója, aki a 9. Erdészeti Világhét egyik kísérő rendezvényén mutatta be az iránymutatások új kiadását Rómában. „A reaktív válaszlépésekről a proaktív stratégiákra kell átállnunk, és a megelőzést és a felkészültséget kell előtérbe helyeznünk.”

A tudomány és a hagyományos tudás integrálása

Az iránymutatások hangsúlyozzák az integrált tűzkezelési megközelítést, amely magában foglalja a tűz előtt, alatt és után történő intézkedéseket. Emellett stratégiai intézkedéseket javasol az őslakos népek és más helyi tudás birtokosainak bevonására, akik értékes, helyspecifikus gyakorlatokkal és ismeretekkel járulnak hozzá a tűzvédelmi döntésekhez. A kiadvány szerint az ő aktív részvételük elengedhetetlen az erdőtüzek megelőzéséhez, a tűzkitörések azonnali kezeléséhez és a súlyos tűzvészek által elpusztított területek helyreállításához.

Az iránymutatások emellett a nemek közötti egyenlőség figyelembevételét szorgalmazzák az integrált tűzgazdálkodásban, a sokszínű tűzvédelmi ismeretek, az innovatív gazdálkodási lehetőségek és a legjobb gyakorlatok elterjesztésének előmozdításával.

A közel 20 évvel ezelőtti első kiadvány óta a világ számos országa használta a FAO iránymutatásait a közpolitikák és képzési programok kidolgozásához. A második kiadás (88 oldal, pdf, angol) megjelenésével várhatóan még több ország fog hivatkozni és használni a forrásra.

Az új szakosodott központ közel 5 millió dolláros támogatásból részesül az erdőtüzek elleni küzdelemben

A frissített iránymutatások kiadása a FAO és az UNEP által 2023-ban indított Globális Tűzkezelési Központ (Global Fire Management Hub) debütáló tevékenysége. A Kanada, Franciaország, Németország, Portugália, Portugália, a Koreai Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok kormánya által támogatott tűzkezelési központ célja, hogy egyesítse a globális tűzkezelési közösséget és növelje az integrált tűzkezelési stratégiák végrehajtásához szükséges nemzeti kapacitásokat.

A mai kísérő rendezvényen a Fire Hub bejelentette, hogy az indulás óta közel 5 millió dollárnyi támogatásban részesült, ami döntő támogatást jelent az erdőtüzek társadalomra, tájakra és a globális éghajlatra gyakorolt káros hatásainak csökkentésére irányuló küldetésének.

A finanszírozás olyan kulcsfontosságú partnerektől származik, akik jelentős szerepet játszottak a Tűzközpont fejlesztésében, köztük a Kanadai Erdészeti Szolgálat, a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium, a Koreai Erdészeti Szolgálat az AFFIRM (Assuring the Future of Forests with Integrated Risk Management) mechanizmuson keresztül, a Portugál Tűzvédelmi Ügynökség, valamint az Amerikai Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata és az USAID.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FAO 07-26

Előző cikk

Erdők és a metán

Következő cikk

Bhután faültető világrekordja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések