FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 242., 2024/32.

Feltárul a hatvani Kincsem-tavak világa / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdők és a csapadék / Források bölcsője a Pilis / Hatékony vízgazdálkodással a klímaváltozás ellen / A Szentkúti kegyhely és környékének híres forrása / Egy madárfotós mindennapjai

Feltárul a hatvani Kincsem-tavak világa

Hatvan közvetlen szomszédságában találhatóak a Kincsem-tavak, amelyek földrajzi besorolás szerint a Hatvani-sík kistájhoz tartozik. Ez a terület egy hatalmas rekultivációnak az eredménye. A Zagyva folyó szabályozásával a területek nagy része víz nélkül maradt, ezért emberi beavatkozásra volt szükség.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdők és a csapadék

500 milliméter – ez a bűvös érték szó szerint létkérdés erdeink szempontjából. Évente, rendszeresen legalább ennyi csapadék szükséges ahhoz, hogy az erdők kialakuljanak, lévén a legnagyobb vízigényű növénytársulás ez az életközösség.

Források bölcsője a Pilis

A Pilisben rendkívül sok forrás található, melyek betöltött szerepe az erdei ökoszisztémában egyre nagyobb hatással bírnak. A klímaváltozás következményeként, egyre fontosabb kinccsé válik az a vízkészlet, amellyel erdeink rendelkeznek.

Hatékony vízgazdálkodással a klímaváltozás ellen

Ahogyan az embernek is alapvető létfenntartási eleme a víz, nincs ez másképpen az erdei életközösségekben sem. A víz hiánya felbecsülhetetlen károkat tud okozni, azonban a szélsőséges csapadék eloszlásnak és mennyiségnek is megvan az árny oldala.

A Szentkúti kegyhely és környékének híres forrása

Látogassunk el Mátraverebély-Szentkút szomszédságába. Itt egy kegyhely található, és nem véletlen, hogy éppen ez az a hely, ahova emberek ezrei zarándokolnak el. Különleges hangulatot biztosít az erdei környezet, amely vízfolyásokban sem szegény.

Egy madárfotós mindennapjai

Jakab Tibor időt, energiát nem sajnálva járja a hatvani Kincsem-tavak vidékét, és fényképezőgépével hihetetlen természeti momentumokat képes megörökíteni.

A teljes műsor (26 perc)

– Feltárul a hatvani Kincsem-tavak világa
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdők és a csapadék
– Források bölcsője a Pilis
– Hatékony vízgazdálkodással a klímaváltozás ellen
– A Szentkúti kegyhely és környékének híres forrása
– Egy madárfotós mindennapjai

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Előző cikk

NUMBIRD - házszámodú Krakkóból

Következő cikk

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések