FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 244., 2024/234.

Vadasparki túra – Bennett-kenguru és Kék páva / Viharkár a Veszprémi Erdőgazdaságnál / Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek? / Változó éghajlat, pusztuló fenyvesek / Nemzeti Kincsünk az Erdő – A fa, mint ipari nyersanyag / Magánerdészek a közösségekért / Vadvilág – Nyár végi életképek

Vadasparki túra – Bennett-kenguru és Kék páva

Vadasparki túra sorozatunkban a szolnoki Bagolyvár Vadasparkba kirándulunk, ahol elsőként a Bennett-kengurukat mutatjuk be. A vadaspark másik különleges állatfaja egy madár, mégpedig a kék páva, amely szintén nem honos Magyarországon.

Viharkár a Veszprémi Erdőgazdaságnál

A klímaváltozás okán kialakuló szélsőséges időjárási viszonyok igen nagy terhet jelentenek az erdőségek számára. A Veszprémi Erdőgazdaság erdőgondozási feladataiban is megjelennek a megváltozott éghajlat okozta problémák.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek?

Az erdőnek évente legalább 500-700 mm csapadékra van szüksége, ahhoz, hogy életben maradjon. A legjobban a globális felmelegedés árt neki, hiszen a rövid, özönvízszerű esőzéseket nem tudja hasznosítani. A túl erős UV fényben pedig károsodnak a fák levelei.

Változó éghajlat, pusztuló fenyvesek

Az összes hazai erdőgazdaság számára megmérettetést jelent a változó éghajlat. Az Ipolyerdő Zrt. szakembereit is nagy kihívás elé állította egy júniusban lecsapó szélvihar.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – A fa, mint ipari nyersanyag

A fa végigkísérte az embert történelme folyamán, és ma is az egyik legfontosabb nyersanyagunk. Szépsége, könnyű megmunkálhatósága, jó fizikai tulajdonságai miatt.

Magánerdészek a közösségekért

Az erdész – erdei tevékenysége mellett – segítséget nyújthat a helyi közösségnek is. Erre egy kiváló példa Diósjenő, ahol az itteni magánerdő gazdálkodó aktív résztvevője a közösségi munkáknak.

Vadvilág – Nyár végi életképek

Nagy a forróság, ez szinte természetes augusztusban. Bár az érzékelhető, hogy az utóbbi években ez a forróság egyre perzselőbb. Lassan hozzá kell szokni a mindinkább hosszabb ideig tartó, szélsőségesen forró nyarakhoz.

A teljes műsor (26:00)

– Vadasparki túra – Bennett-kenguru és Kék páva
– Viharkár a Veszprémi Erdőgazdaságnál
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek?
– Változó éghajlat, pusztuló fenyvesek
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – A fa, mint ipari nyersanyag
– Magánerdészek a közösségekért
– Vadvilág – Nyár végi életképek

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Előző cikk

Gyászhír - Varga Ferencné Földi Hajnalka [77]

Következő cikk

Nemzeti kincs az ország vadállománya



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti szakértői állásajánlat

Erdészeti Szakértői Hálózat felállításával bővítette az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Baranya és…