FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz Kanada egyik nemzeti parkjában

Szerzői jogok Amber Bracken/AP

350 épületet pusztított el a kanadai Sziklás-hegységben található Jasper Nemzeti Parkban a héten keletkezett erdőtűz.

A hatóságok szerint az összes kritikus infrastruktúra sértetlen maradt. A gyorsan terjedő, akár 125 km/órás széllökésekkel tomboló tűz miatt 25 000 ember kellett evakuálni Jasper városából és a szomszédos parkból.

„Amit csak tudtunk tenni a város védelmében, megtettük. És mégis. Emberként alázattal állunk a természet előtt. Ez a tűz hatalmas volt és gyorsan terjedt ” – mondta Richard Ireland polgármester.

A Jasper Nemzeti Park nem pusztán nemzeti kincs. Az ENSZ 1984-ben a kanadai Sziklás-hegységet alkotó parkokat, köztük a Jaspert is, a világörökség részévé nyilvánította.

„Sajnos sok otthon és néhány vállalkozás elpusztult. Az első jelentések szerint Jasper településeinek mintegy 33%-a szenvedett teljes vagy részleges szerkezeti károkat. Ugyanakkor ennek a hírnek a másik oldala, hogy a város közel 70%-ában a károk alacsonyak vagy egyáltalán nem keletkeztek.” – fogalmazott a tartományi miniszterelnök, Danielle Smith

A tartományban perzselő hőhullám következtében 176 erdőtűz keletkezett, ami további 7500 ember evakuálását tette szükségessé. Mexikóból 100 tűzoltó érkezett Albertába, hogy a hétvégén segítsen a tűzoltásban.


Leégett egy kanadai kisváros fele az erdőtűzben

Tavaly rekord nagyságú, 2,2 millió hektárnyi terület égett le Albertában március és október között.

Hatalmas és gyorsan terjedő erdőtüzek pusztították el a kanadai Jasper történelmi város felét. A tűzoltóknak még nem sikerült ellenőrzésük alá vonni a lángokat, de megpróbálnak minél több épületet megmenteni.

A nyugat-kanadai Jasper Nemzeti Parkban található városka utcáiból csak elszenesedett romok és parázsló hamu maradt.

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de mintegy 20 ezer turista és 5 ezer helyi lakos menekült el Alberta tartomány, bozóttűz sújtotta hegyvidéki területéről, amely évtizedek óta rendkívül népszerű a turisták körében.

Albertán kívül több mint 45 aktív tűzgóc van Brit Kolumbiában, és lángol a növényzet az Egyesült Államokban Kaliforniában, Oregonban, Washingtonban, Montanában és Utahban is.

forrás: EuroNews 07-27; EuroNews 07-26

Előző cikk

Könnyűszerkezetes ház-építési kisokos

Következő cikk

Erdőtüzek Horvátországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések