FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

HS 4411 Farostlemez import-export 2015-2023.

2023-ban a farostlemez esetén jelentős visszaesés volt behozatal terén,és csökkenés figyelhető meg a kivitel terén is, de ennek mértéke messze kevesebb, mint az import zuhanása.

Farostlemez import

A KSH-nál a külker statisztika a termékek részletezése szerint a 8 jegyű vámtarifa számokig nyitható ki. A hatjegyű szinten megjelenő adatokat összeadva – így számolva a 4 jegyű szint adatait – mindig kevesebbet kapunk, mint amennyit a KSH a 4 jegyű szinten megjelenít. E négyjegyű szinten ugyanis a KSH munkatársai minden termék esetén valamilyen szakmai becsléssel többlet korrekciót tesznek. Ennek okát, módszerét nem sikerült kiderítenem, de ez a külker statisztikában létező jelenség. Ezt az eltérést mutatja az alábbi 3 ábra.

A 4411 Farostlemez importot annak 6 jegyű szintig bontott választékaival mutatja be mennyiségben és értékben az alábbi 8 grafikon.

A természetes mértékegység, ami jelen esetben a m3, a 8 jegyig kinyitott szinten jelenik meg. Ezekből számítottam a 6 jegyű termékszintek m3 adatát. A természetes mértékegységű adatoknál időnként fura dolgok fordulnak elő. Jelen esetben a HDF 2019., 2020. és 2022. évi m3 adatai irreálisan magasak, bizonyára valamilyen hibás adatszolgáltatás miatt. A 2022-2023. évi adatok esetében az eggyel mélyebb bontásnál (8 jegyű szinten) pedig több választéknál nincs adat, ugyanis a KSH adatvédelmi okokból a teljes részletezés esetén van, amikor nem jeleníti meg az adatot, csak az eggyel magasabb szinten aggregáltat. A természetes mértékegységű grafikonokat ilyen kor csak némi távolságtartással érdemes szemlélni.

A fent leírt probléma esetén különösen hasznos a mennyiségi folyamatokat a nettó súly szerinti adatok alapján értékelni. Nettó súlyra és értékre ugyanis a KSH minden termékbontási szinten megjeleníti az adatokat, míg természetes mértékegység esetén csak a 8 jegyig kinyitott szinten.

A farostlemez import mennyisége tehát a 2016. évi megugrás után 2022-ig megközelítőleg hasonló szinten alakult, amit 2023-ban jelentős visszaesés követett. Ugyanakkor ezen belül a választékok egymás közti aránya átrendeződött.

Értékben ugyanakkor forintban és euróban is folyamatos volt a határozott növekedés 2022-ig, amit 2023-ban minden választéknál visszaesés követett.

Farostlemez export

A HS 4 jegyű szinten megjelenő KSH adatok és a 4 jegyű szintre számítottak között a farostlemez export esetén is van némi eltérés, de úgy tűnik e választék és reláció esetén a KSH nem tett jelentős korrekciót.

Az adatmegjelenítési gondok m3 esetén a farostlemez exportnál is érzékelhetőek. Elsőnek azt a két m3-es grafikont mutatom, amit a KSH-tól letöltött adatok alapján készítettem. Jól látható, hogy 2019-ben és 2020-ban a HDF esetén erősen irreális m3 jelenik meg.

Ha a 2019-2020. évi HDF adatokat a többi éveknél számítható egységértékek alapján becsléssel korrigálom, akkor az alábbi két m3-es farostlemez export grafikont kapom, amelyek viszont még mindig nem teljesen jók, hiszen 2022-2023-ban – feltehetően valamely adatvédelmi okokból – a KSH a HS 8 jegyig kinyitott termékmegnevezés szinten a 44111290, a 44111390 és a 44111490 termékeknél nem jelenít meg adatot, pedig korábban mintegy 100 e m3, 5-7 e m3 és 10-20 e m3 mennyiségek jelentek meg ezen sorokon. Ennek hatása jól látható az alábbi két grafikon 2022-2023. évi adatainál.

A mennyiségi folyamatokat tehát célszerűbb a nettó súly adatok alapján értékelni. A farostlemez export tehát mennyiségben 2021-ig folyamatosan nőtt, majd némileg visszaesett. A fő választék a vékony MDF.

2021-2022-ben úgy tűnik jelentős áremelést sikerült elérni.

Az adatokat a KSH tájékoztatási
adatbázisából leszedte, feldolgozta és
a jelen cikkben bemutatta: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés - ESZR

Következő cikk

Az erdő nem szemétlerakó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések