FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rétegelt-lemez (HS 4412) import-export 2015-2023.

2023-ban rétegelt-lemeznél is visszaesés volt importban és exportban is. Igaz, utóbbinál ennek mértéke kisebb volt az előbbiéhez képest.

Rétegelt-lemez import

A HS 6 jegyűek összesítésének összevetése a HS 4 jegyű szinten közölt KSH adatokkal. A különbség a KSH általi valamilyen módszerrel készített becslési többlet.

A nettó tonnában 2018-ban látható jelentős kiugrásnak figyelemre méltó, hogy értékben nincs hatása. Ez valami különös adatszolgáltatás lehetett, ami valóságtartalmának a KSH nem járt utána és javíttatta azt.

A m3-es adatok esetén még furább dolgok láthatóak a lombosfával és a bambusszal borított rétegeltlemez behozatal adatai esetén.

Érdekes, hogy a lombosfa borítású lemezeknél m3-ben megjelent irreálisan nagy adatok nettó tonnában kimutatva már nem láthatóak, de a bambuszos lemeznél igen.

A m3-ben és nettó tonnában lévő különös adatok értékben nem jelennek meg. 2021-2022-ben a nagy értéknövekedés mögött nyilván az árváltozás is szerepet játszott. Az időszak végére erősebb növekedésnek indult a trópusi fával borított lemez behozatala és 2023-ban jelentősen visszaesett a lombosfával borítotté.

A 441294 Bútorlap esetében 2022-2023-ra valamiért mennyiségben és értékben is megszűnt az import adat megjelenítése.

Rétegeltlemez export

Szintén a HS 6-jegyűekből összesítve számított és a HS 4 jegyű szinten megjelenített KSH adatok eltérése, aminek különbözetét a KSH valamilyen becsléssel állapítja meg. 2021-2022-ben a nettó tonna export alig változott, ugyanakkor az érték nagyot ugrott, ami jelentős áremelkedésre enged következtetni. Mindezt 2023-ban csökkenés követte.

A m3-es nyilvántartásban export oldalon is különös adatok láthatóak a bambusszal és a lombosfával borított nagy kiugrásai, majd utóbbi 2022-2023. évi adatai eltűnése terén. Ez a statisztika így sajnos nem sokra használható.

A nettó tonnás adatokat már csak a bambusz borítású rétegeltlemez export zavarja, ami nyilván nem reális. A lombosfa borítású exportjának lassú növekedése pedig 2023-ban sajnos némileg visszaesett. A bútorlap adatok pedig 2022-2023-ra export esetén is eltűntek.

Az export érték 2022-ig tartó kedvező változásában 2023-ra sajnos fordulat állt be, ami elsősorban a lombosfával borított rétegeltlemezt érintette.

Forrás: A KSH Tájékoztatási adatbázisból
az adatokat leszedte, feldolgozta és
megjelenítette: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Állami erdészeti társaságok nyári programjai

Következő cikk

A magyar erdők is megérzik a klímaváltozást, új fafajok jöhetnek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések