FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kitüntetések augusztus 20. alkalmából

Szent István ünnepe mindig a keresztény hit, a hagyomány és a kultúra ünnepe, azé a hármas egységé, amely a magyarság összetartozásának és megmaradásának fundamentuma – mondta az agrárminiszter az államalapítás ünnepe alkalmából tartott állami kitüntetések és szakmai elismerések átadóján hétfőn Budapesten.

Nagy István a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott rendezvényen hozzátette, “ezer éve, emberöltőkön át építjük a hazánkat, a közös otthonunkat, ezért az ezeréves keresztény magyar állam a nemzet közös alkotása”. Egyúttal jelezte, hogy bár a világ változik, de vannak örök értékek, amelyekhez ragaszkodni kell, különösen most, amikor Európa egy része identitás- és értékválsággal küzd. Amikor keresztény templomokat zárnak be, hogy azokat bevásárlóközpontokká alakítsák. Amikor az abnormálisról akarják elhitetni, hogy az a normális – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Arra a felvetésre, hogy Európa merre halad tovább, Nagy István kiemelte, “mi magyarok azon az úton megyünk tovább, amelyet Szent István bátor döntéssel és bölcs előrelátással jelölt ki számunkra”. Szabadság és a szabad önrendelkezés, a hit, a kultúra, a hagyományok tiszteletben tartása – sorolta a Szent István-i út alapköveit a miniszter, aki úgy vélte, számunkra ez a megmaradás útja, amelyre Európának is újra rá kellene találnia, amíg nem késő. Nagy István megfogalmazása szerint augusztus 20. igazi örömünnep, amikor “a magyarság legmeghatározóbb történelmi eseményére emlékezünk: a független, keresztény magyar állam megalapítására”.

“István király a magyar állam megalapításával arra tanított bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában” – hangoztatta a miniszter.Hozzátette, hogy ezer éve ezt az otthont építjük tovább: mindennapi, áldozatos munkával, tudományos felfedezésekkel vagy világraszóló sportteljesítményekkel.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Felidézte, hogy az elmúlt hetekben az ország egy emberként szurkolt az olimpiai sportolóknak, akik bajnokként, ezüst- vagy bronzérmesként, pontszerzőként fantasztikus teljesítményeket nyújtottak. Jelezte: hasonlóképpen büszkék lehetünk az agráriumban tevékenykedőkre is. A magyar gazdák megküzdve az időjárás viszontagságaival, az aszállyal az idén is gondoskodtak, hogy “legyen elegendő kenyérgabonánk, és kerüljön kenyér minden magyar család asztalára”.
Nagy István hangsúlyozta, “biztosított a kenyerünk, biztosított tehát a jövőnk.” Hiszen a kenyér a biztonság, a jövő és a megmaradás üzenetét hordozza. A magyaroknak azonban ennél is többet jelent, mert “nekünk a kenyér az maga az élet” – mondta.

Rámutatott, hogy ezért is forrt össze Szent István király ünnepe az aratófelvonulások és a kenyéráldás hagyományával.
Az eseményen Nagy István az Agrárminisztérium és a kormány nevében megköszönte a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozóknak, hogy áldozatos munkájukkal jó minőségű élelmiszereket adnak a magyar nemzet számára.
“A mai ünnep, Magyarország születésnapja mindannyiunké” – mondta a miniszter, aki a képzeletbeli születésnapi gyertyákat elfújva a Himnuszt idézte mint jókívánságot: “Isten, áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel”.
A tárcavezető a rendezvény végén kitüntetéseket adott át.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta

Dr. Csóka György Levente, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos tanácsadója részére, az erdőegészségügy területén végzett kiváló tudományos és oktatói munkája elismeréseként.

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Békés Sándor, a Nimród Vadászújság főmunkatársa részére, több évtizedes újságírói tevékenysége, a vadászetika kultúrájának megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Mocz András, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. tulajdonosa részére, a hazai erdőgazdálkodók érdekében végzett, több évtizedes kiváló munkája elismeréseként.

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. műszaki osztályvezetője részére, az észak-magyarországi régió ökoturisztikai fejlesztése érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként.

Dávid József, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott közjóléti, fejlesztési referense részére, az erdők közjóléti funkcióinak fejlesztése terén elért eredményei elismeréseként.

Steinbach Pál Péter, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. kerületvezető erdésze részére, az erdők védelme érdekében végzett sokrétű szakmai tevékenysége elismeréseként.

Tarjáni Antal, a Nemzeti Földügyi Központ nyugalmazott munkatársa részére, az erdészeti mélyépítés fejlesztése terén végzett eredményes munkája elismeréseként.

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Koncz Antal, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, az erdészeti és természetvédelmi ismeretterjesztés érdekében több évtizeden keresztül fáradhatatlanul végzett, értékes munkája elismeréseként.

Lukács György, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. kerületvezető erdésze részére, az erdősítési, erdőművelési feladatok ellátása terén öt évtizeden át végzett odaadó munkája elismeréseként.

Nagy Endre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott fővadásza részére, a Dél-Kiskunsági Erdészet vadállományának bővítése érdekében végzett eredményes munkája elismeréseként.

Weibl Lászlóné Balog Emese, a Bakonyerdő Zrt. ellenőrzési osztályvezetője részére, a faipar területén végzett több évtizedes, színvonalas munkája elismeréseként.

Dr. Nagy István miniszter úr az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta

Nagy László, a Zalaerdő Erdészeti Zrt. nyugalmazott gazdasági igazgatója részére, a társaság és jogelődjei gazdasági-pénzügyi stabilitását megalapozó munkásságáért, a szervezet országosan elismert sikereinek elérésében nyújtott támogatásáért.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta Dóró Katalin, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. nyugalmazott kontrolling osztályvezetője részére, közel öt évtizedes elhivatott munkája, vezetői tevékenysége elismeréseként.

Kertész József, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott kommunikációs előadója részére, az erdész munkájának megismertetése, valamint természeti kincseink népszerűsítése érdekében végzett kiváló munkájáért.

Orliczki Sándor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság erdőgazdálkodási feladatainak kiváló ellátásáért.

Solti Imre, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott erdőmérnöke, erdészetvezetője részére, a hullámtéri erdők természetközeli módszerekkel történő felújítási technológiájának kidolgozásáért.

Zétényi Zoltán, az Erdészeti és Faipari Híradó főszerkesztője részére, az erdészeti kommunikáció fejlesztése érdekében, hosszú évtizedek óta végzett áldozatos munkájáért.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta

Bányai Kálmán, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott műszaki vezetője részére, a társaság eredményes erdőfelújítási és fakitermelési feladatainak ellátásáért.

Divald Sándorné, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott humánerő-gazdálkodási ügyintézője részére, a társaság személyügyi tevékenységének négy évtizedes támogatásáért.

Monostori Miklós, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nyugalmazott erdészeti igazgatója részére, a Vas vármegyei erdők szolgálatában végzett közel négy évtizedes eredményes munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Csirke László, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, a vadgazdálkodási ágazat eredményeinek megőrzése, fejlesztése és elismertségének növelése érdekébe végzett kiemelkedő munkájáért.

Orbán Tamás Dávid, a Budakeszi Vadaspark műszaki vezetője részére, a hazai természeti értékek megismertetése érdekében végzett elhivatott munkájáért.

Polonkai László Zsolt, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, Hajdú-Bihar vármegye es a Tiszántúl eredményes vadgazdálkodásának érdekében végzett kiváló munkájáért.

(Az elismerésben részesülők teljes listája itt olvasható.)

Forrás: Agrárminisztérium, MTI

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 243., 2024/33.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések