FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Négy új faipari szabvány

Az MSZT 2024 augusztusában négy, forrásdokumentum nélküli szabványt jelentetett meg az Agrárminisztérium támogatásával, amelyek az 1980-as években készített, mára már elavult szabványok helyébe lépnek.

MSZ 44 Kivágás hazai fafajokból

A szabvány a fenyő és lombos fafajokból kitermelhető kivágástermékekkel kapcsolatos követelményeket adja meg a fafajtól és a kivágás felhasználási céljától függően.

A szabvány megadja a kitermelési időszakot és a felhasználható fafajokat, továbbá a méretekre és a minőségre vonatkozó követelményeket. Útmutatást ad a mintavételre és a vizsgálatra, valamint a szállításra és a tárolásra.

A szabvány az MSZ EN 844 és az MSZ EN 1309-3 alapján sorba veszi a lehetséges fahibákat és megadja, hogy ezek alapján a kivágás alkalmas-e a következő célú felhasználás valamelyikére: bútorléc (alkatrész), parkettaléc (fríz), dongafa, kaptafa, fagyapot, faszeg, cérnaorsó, fogvájó vagy bármilyen más célra.

Nem tartozik a szabvány alkalmazási területébe a fűrészrönk és a lemezipari rönk.

MSZ 16625 Faapríték farostlemezhez és forgácslaphoz

A szabvány megadja a különböző fafajokból készített és farostlemez vagy forgácslap gyártásához szánt faapríték minőségi osztályba való sorolására vonatkozó előírásokat. Leírja a vizsgálati és minősítési folyamatot, továbbá útmutatást ad a szállításukra és tárolásukra.

A szabvány a forgácslap gyártásához szánt faaprítékot a fülledés, a kéregtartalom, az átadáskori nettó nedvességtartalom, valamint az aprítás minősége alapján I. és II. osztályba sorolja. A farostlemez gyártásához szánt faaprítékokra egységes minőségben, osztályozás nélkül ad meg követelményeket.

MSZ 17301 Lombos fűrészáru. Általános előírások

2. rész: Deszka és palló

3. rész: Zárléc és gerenda

A szabványsorozat a lombos fafajokból termelt fűrészárura vonatkozó követelményeket, valamint a minősítésre és az osztályba sorolásra vonatkozó előírásokat adja meg. Tartalmazza a fűrészáru megnevezésére és megjelölésére vonatkozó előírásokat, továbbá a minősítésre, a szállításra és a tárolásra vonatkozó útmutatást.

A második rész a szélezett és szélezetlen deszkával és pallóval, míg a harmadik rész a zárléccel és a párhuzamosan megmunkált oldalú (szélezett) gerendával foglalkozik.

Mindkét szabvány táblázatos formában adja meg a fűrészáru lehetséges méreteit, valamint az MSZ EN 844 és az MSZ EN 1309-3 alapján sorba veszi a lehetséges fahibákat és ezek alapján sorolja osztályba a fűrészárut. A szélezett és szélezetlen deszkát és pallót három, míg a zárlécet és a szélezett gerendát két minőségi osztályba lehet sorolni.

Írta: Bernáth Csaba (MSZT),
2024. augusztus 29.

Előző cikk

99. JYSK üzlet Magyarországon

Következő cikk

Elnököt választ a NAK



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések