FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Békési tűzifa-készletek

A DALERD Zrt. két Békés megyei erdészete az idei télre a helyi lakosság számára bőségesen elegendő tűzifakészlettel rendelkezik. Mivel az elmúlt telek enyhék voltak, a lakosság jellemzően még mindig a maximált áras tűzifaprogram keretében megvásárolt fával fűt.

Fazekas József, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese a tűzifahelyzettel kapcsolatban elmondta, az orosz–ukrán háború kitörése utáni energiaválság idején az állami erdészeti cégcsoport jelentős mértékben hozzájárult az energiabiztonság fenntartásához. 

Sikeres volt a maximált áras tűzifaprogram

A maximált áras tűzifaprogram keretében társaságuk Békés és Csongrád-Csanád vármegyét felölelő területén 2022-2023 évben mintegy 80 ezer köbméter tűzifát értékesített a lakosság felé. Ez a szokásos mennyiség háromszorosát tette ki. A DALERD Zrt. által kezelt erdőterületről fenntartható módon nem lehetett ekkora mennyiséget kitermelni, ezért dunántúli társ erdőgazdaságoktól 54 ezer köbméter faanyagot szállítottak át a térségbe.

A vásárolt faanyag hazaszállításáról az igénylőnek kellett gondoskodnia. Az erdőgazdaság vállalkozók közvetítésével tudott segíteni a szállítás megszervezésében. Fotó: Karnok Csaba
Enyhék voltak a telek

– Azóta rendre enyhe telek jöttek, a lakosság még mindig a program keretében megvásárolt fával fűt. Így jelenleg bőséges készletekkel rendelkezünk a lakosság ellátására – fogalmazott a szakember. – Alapvetően az az oka az alacsony keresletnek, hogy még nem fogytak el a háztartásokban betárolt készletek. 

Ukrajnából érkező tűzifaszállítmányokkal nem találkoztak

Ukrajnából érkező tűzifaszállítmányokkal nem találkoztunk a megyében sem korábban, sem manapság. Ilyen viszonylag alacsony árú termék nem bírja el az ekkora távolságra történő szállítás költségét – tette hozzá. – Szakcikkekben olvasható, hogy Ukrajnából folyamatosan csökken a faimport mértéke. Ez még az épületfára is igaz, mely néhány évvel ezelőtt a szokásos árszint többszörösén érkezett nagy mennyiségben hazánkba.

Az épületfaárak jórészt rendeződtek

Kiemelte, a lakossági építési kedv visszaesése következtében az elszabadult épületfaárak jórészt rendeződtek napjainkra.
– Nagy mennyiségű külföldi tűzifa beszállítását nem tapasztaltuk térségünkbe, hiszen itthon is jelentős készletek várják a vásárlókat. Korábban meghatározó volt a Romániából beérkező, szürkeimportból jövő tűzifa, mely jellemzően engedély nélküli fakitermelésekből származott – folytatta a gondolatot. – Szerencsére az utóbbi években a faanyag szállítások szigorú hazai ellenőrzése és a román törvényi szigorítások jelentősen visszaszorították az illegális kereskedelmet. Összegezve elmondható, hogy mind a magán erdőgazdálkodók, mind az állami erdészeti cégcsoport bőségesen elegendő készletekkel rendelkezik az idei télre.

Gondokat okoz az aszály az erdőkben is

Fazekas József kitért arra, hogy az elmúlt évek, és úgy látszik az idei nyár is olyan mértékű aszályt idézett elő, mely nagy területeken eredményezte az erdők kiszáradását. A kipusztult faegyedek hasznosítása mind a kárenyhítés, mind biztonsági okok miatt folyamatosan ad munkát kollégáiknak.

– Sajnos olyan mértékű a kár, mellyel nem tudnak lépést tartani a fakitermelők. Folyamatosan szervezzük át fakitermelési tevékenységünket, hogy az aszály következményeit fölszámoljuk – hangsúlyozta. – Ennek egyenes következménye, hogy a károsodott erdőkből jórészt csak tűzifa minőségű anyag termelhető ki, melyre most gyengébb a kereslet, mint korábban. A jelenlegi 30-35 fokos hőmérséklet mellett még igen kevesen gondolnak a téli tüzelő beszerzésére. Pedig a kitermelt faanyag ára biztosítaná a forrást a kipusztult erdők felújításához. Sajnos már sok olyan határ termőhelyen álló erdőt kell felújítanunk a megyében, ahol a vízhiány miatt kérdéses, hogy megered-e az új erdősítés. Az eddig legbiztosabb eredményt hozó tölgy makkvetésekben is azt tapasztaljuk, hogy a makk kicsírázik a föld alatt, de nem nevel hajtást. A föld alatt várja az időjárás jobbra fordulását. Jövő tavasszal a téli csapadékból származó víztartalék biztonságában fog majd csak kihajtani. Ezt tapasztaljuk a Mályvádi erdő mellett létesített közel 30 hektáros erdőtelepítésünk esetében is. Gyakran bennünket is meglep a természet bölcsessége, mely minden trükköt bevet az életben maradásért.

Keresik a megoldást

Mint mondta, az erdészeti felsőoktatás szakértőivel a Soproni Egyetem és az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársaival keresik a megoldást, mely fafajok alkalmasak ilyen körülmények közt is erdősítésre.

Minden fórumon jelezzük mi is, hogy létfontosságú az aszály enyhítése érdekében a nagy térségeket érintő vízpótlás megvalósítása. Időszakos vízfolyások, víztározók feltöltése a folyókon tavasszal megjelenő többletvíz felhasználásával. Ezekkel hosszú távon pótolható a folyamatosan csökkenő talajvíz, és párolgásuk révén legalább részben mérsékelhető a légköri aszály. Az erdők nagy része pedig alkalmas arra, hogy területükön időszakosan tárolni lehessen a mezőgazdasági munkákat hátráltató belvizeket.

8000 köbméter tűzifa készlettel rendelkeznek

Kérdésünkre Fazekas József megerősítette, a DALERD Zrt. két Békés megyei erdészete jelenleg közel 8000 köbméter tűzifakészlettel rendelkezik. Jelenleg szeptember 30-ig akciós áron értékesítik a tűzifát mind a lakosság, mind a viszonteladók felé. A részletekről a cég honlapján vagy erdészeteiknél érdeklődhetnek. Kerületvezető erdész kollégáiknál is lehetőség van helyben megvásárolni a téli tüzelőt. A megvásárolt tűzifa hazaszállításáról a vevő kell gondoskodjon. Kollégáik általában tudnak segítséget nyújtani abban, ki végez ilyen jellegű szállítást a térségben.

forrás: BEOL

Előző cikk

Esővíz erdőkben tartása

Következő cikk

Az Észak-Mátra története Wágner Tibor előadásában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések