FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Füstbe borult Amazónia a kiterjedt erdőtüzek miatt

Pénteken rekordszámú aktív tűzfészket (3224) regisztráltak Brazília Amazonas államában.

Az északi félteke idén nyáron súlyos erdőtüzekkel küzdött Kanadától Görögországig, de sajnos Dél-Amerika erdőségeit is kiterjedt tüzek emésztik fel, melyek mérete és intenzitása már most meghaladta a korábbi évek rekordjait, és a helyzet súlyosbodik.

Brazília Amazonas államában augusztus 30-án rekordszámú, több mint 3 200 tűzfészket regisztráltak. Augusztus végére pedig több mint 36 000 tűzesetet jelentettek, ami az elmúlt évtized egyik legmagasabb értéke. A legnagyobb tüzek Pará államban koncentrálódtak, ahol több ezer hektár esett áldozatul a lángoknak.

illusztráció
Hatalmas füstfelhő Amazónia felett augusztus 30-án | Műholdkép: NOAA

A tüzek hatására kialakuló óriási füstfelhőt a magassági szelek az ország délkeleti államaiba is szétterítik. Rio Grande do Sul-ban emiatt fekete eső kialakulására is számítanak, írja a Metsul Meteorologia.

Mi az a Fekete eső?

A fekete eső egy olyan csapadék, amelyet az égés során felszabaduló füst és hamu részecskéi színeznek meg. Ez a jelenség akkor fordul elő, amikor erdőtüzek során a levegőbe kerülő égéstermékek a felhőkbe jutnak, majd esővel együtt visszahullanak a földre. A fekete eső káros hatással van a környezetre, szennyezheti a talajt és a vízforrásokat, valamint veszélyt jelenthet az emberi egészségre, mivel a vízbe kerülő szennyező anyagok toxinokat tartalmazhatnak.

Bolíviában is kritikus a helyzet, az ország egyik legrosszabb tűzidényét éli át 2003 óta, a Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) adatai szerint. Augusztus 28-án a helyi hatóságok 35 536 tűzfészket jelentettek, amelyek közül több mint 30 000 a Santa Cruz régióban található. A tüzek füstje miatt narancssárga riasztást adtak ki a rossz levegőminőség miatt.

A helyi hatóságok és nemzetközi szervezetek egyaránt igyekeznek megfékezni a lángokat, de a száraz időjárás és a kedvezőtlen körülmények tovább nehezítik a helyzetet.

forrás: Időkép

Előző cikk

Iskolakezdési adományok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…