FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egy tucat veszélyes szúbogarat kell feltartóztatni az EU határain

Egészséges fát is megtámadnak a szúbogarak Fotó: Horváth Csilla

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a Paduai Egyetem munkatársai 12 olyan szúbogárfajt azonosítottak, amelyek az Európai Unió területére jutva tetemes gazdasági kárt okozhatnak a lomblevelű fákban, potenciális uniós zárlati károsítók.

A Scolytinae alcsaládba tartozó 12 szúbogár faanyaggal vagy fából készült termékekkel juthat be az EU területére, és könnyen megtelepedhetnek, mert alkalmas számukra a klíma és tápnövényeket is találnak. Ezek a szúbogarak lombos fákat károsítanak. A megelőző intézkedések közé tartozik, hogy csak a kártevőktől mentes országokból engedélyezett az import, az ültetési anyagokat szállítás előtti izolálni kell és szabályozott termesztési körülmények közt nevelni.

A kutatók az alcsaládba tartozó 6495 bogárfajból tizenkettőt tanulmányoztak behatóan, de a többi esetében sem zárható ki bizonyosan, hogy nem lesz súlyos hatással az európai faállományra. Fokozza a bizonytalanságot, hogy nincsenek megbízható módszerek a fajok azonosítására, ami megnehezíti az importellenőrzést az uniós határokon.

Az alcsaládba tartozó bogarak egészséges, sínylődő vagy holt fában élnek, és vagy a magával a fával táplálkoznak vagy a járataikban megtelepített gombákkal. A gazdanövényüket az általa kibocsátott illó anyagokról ismerik fel, és több szúbogár úgynevezett aggregációs feromont bocsát ki, amivel a fajtársait hívja a megtalált táplálékforrásra. Számos szúbogár jól alkalmazkodik új élőhelyekhez és gyorsan elterjed ott.

A globális fölmelegedés is kedvező számukra, a lárvafejlődés időszaka ugyanis 8-9 hétről 6-7 hétre rövidül, és több generáció fejlődhet ki egy évben.

A vizsgált szúbogarak közül 708 tűlevelű fákat támad meg, 127 már jelen van legalább négy tagországban, 440 pedig olyan klimatikus körülmények közt él, ami nem fordul elő az EU területén. A fennmaradó 5220 fajból 88-at tartanak olyan mozgékonynak, hogy legalább két, geográfiailag elkülönült, kiterjedt élőhelyen található meg és az irodalmak szerint súlyos károkat okoz. Ezek közül 12 számít különösen veszélyesnek az európai lombosfa-állományra.

Az EFSA karanténlistájára azok a fajok kerülnek, amelyek az első lépésnek számító kockázatbecslés során veszélyesnek minősültek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
ennek forrása pedig: efsa.europa.eu

Előző cikk

További bizottsági segítség a tagállamoknak az éghajlati katasztrófák utáni helyreállításban

Következő cikk

Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferencia 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések