FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 252., 2024/42.

Árvízi készültség a Pilisi Parkerdőnél / A Homokpuszta projekt értékmentése / Madárvilág – Októberi madárkavalkád / Új generáció születése – a Rákosivipera-védelmi program / Erdő Ernő bácsi meséi – Dámbarcogás / Vadvilág – Beindult az októberi dámbarcogás

Árvízi készültség a Pilisi Parkerdőnél

A nyilvánosság előtt ismertek lehetnek az elmúlt időszakban levonult árvíz kapcsán született képek. Az elöntött településeken készült felvételek megmutatják a víz erejét és pusztítását. Azonban nemcsak a lakott területek, hanem a part menti erdőségek is kárát látták az árhullámnak. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei is beszálltak az árvízi védekezésbe.

A Homokpuszta projekt értékmentése

Az utóbbi évtizedben Magyarország sokat tett a katonai használatú területek természeti értékeinek megőrzéséért. Ennek egyik sikertörténete a Kisalföldi Homokpuszta projekt, amely során a meszes homokpuszta élőhelyeinek és fajainak fenntartásán dolgoztak a szakemberek. Győrszentivánra látogatunk, ahol megtekinthetjük e komplex munka eredményét.

Madárvilág – Októberi madárkavalkád

Szeptemberben megkezdődik a gímszarvasok erdei koncertje, vagyis a szarvasbőgés. Az állomány, és az egyes egyedek mélyreható ismerete elengedhetetlen a hivatásos vadász számára. A gímbikák hangja is információval szolgál a szakembereknek.

Új generáció születése – a Rákosivipera-védelmi program

20 év, 1000 visszatelepített állat és az ötezredik kígyó – megszületett az újabb generáció a Rákosivipera-védelmi programban. Korábbi műsorainkban mi is bemutattuk ezt a kígyófajt, így a siker stábunk számára is örömmel szolgál.

Erdő Ernő bácsi meséi – Dámbarcogás

A dámbarcogás a lapátos agancsú dámszarvasok párzási időszaka, nevét pedig arról a jellegzetes hangról kapta, amit a dámbika hallat ez idő tájt. A dámoknál ugyanis nem a bika kajtat a tehenek után.

Vadvilág – Beindult az októberi dámbarcogás

Ahogy a szeptemberi erdő fő dalnokai a gímszarvasok, éppúgy megtaláljuk az októberi rengeteg énekes főszereplőit is. Ők nem mások, mint a dámszarvasok, akiknek nászidőszakát barcogásnak hívjuk. Az erdő ilyenkor a dámbikáktól visszhangzik, kiknek röfögés szerű hangja teljesen betölti a vidék sűrű, és kevésbé sűrű területeit.

A teljes műsor (26:00)

– Árvízi készültség a Pilisi Parkerdőnél
– A Homokpuszta projekt értékmentése
– Madárvilág – Októberi madárkavalkád
– Új generáció születése – a Rákosivipera-védelmi program
– Erdő Ernő bácsi meséi – Dámbarcogás
– Vadvilág – Beindult az októberi dámbarcogás

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Előző cikk

15 éves a Vadonleső Program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…