FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kisokos magánerdő tulajdonosoknak – 5.rész

Önálló erdőgazdálkodási egység hasznosítására egy személyben jogosult tulajdonos e jogával úgy is élhet, hogy az erdészeti hatóságnál erdőgazdálkodóként bejelentkezve maga gazdálkodik. Ez a magánerdő legegyszerűbb és legkézenfekvőbb hasznosítási lehetősége.

Ehhez pusztán annyi szükséges, hogy egy megfelelően kitöltött formanyomtatványon és az ahhoz csatolt néhány melléklettel bejelentse az erdészeti hatóság részére, hogy jogszerű használóként ő kíván erdőgazdálkodást folytatni az adott erdőterületen.

A bejelentéssel párhuzamosan gondoskodnia kell erdészeti szakszemélyzet alkalmazásáról, aki már a bejelentés formanyomtatványán előzetesen nyilatkozik arról, hogy a későbbiekben felmerülő erdészeti szakirányítási feladatokat ellátja.

A szakszemélyzetet érdemes az ingatlan aktuális tulajdoni lapjának birtokában felkeresni, hogy lássa, az önálló tulajdonosi használat feltételei valóban adottak.

Ennél többre akkor van szükség, ha a bejelentett terület határai nem esnek egybe az az erdészeti hatóság nyilvántartásában szereplő, úgynevezett erdőrészletek határaival. Ebben az esetben a bejelentéssel egyidejűleg kezdeményezni kell az érintett erdőrészlet(ek) megosztását is.

További intézkedést igényel az, ha a bejelentett terület nem erdő művelési ágban van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásban. Ilyen esetben a művelési ág módosításáról, esetleg a szükséges alrészlet kialakításáról előzetesen a tulajdonosnak kell gondoskodnia az ingatlan-nyilvántartási hatóságnál.

Osztatlan közös tulajdonú erdőingatlan esetében szükség lehet további mellékletekre is. Ekkor ugyanis a bejelentéshez csatolni kell még a használati megosztásról szóló megállapodások másolatait is.

Az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételi eljárásért alapesetben nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni. Költségek legfeljebb az említett speciális esetekben merülnek fel.

Végezetül, ha mindezekkel megvagyunk, csak meg kell várni, hogy az erdészeti hatóság az erdőgazdálkodói nyilvántartásba való bejegyzéssel párhuzamosan megküldje az érintett erdőterületre vonatkozó erdőtervet.

Mielőtt tulajdonosként az erdő hasznosítási módjáról döntünk, tisztában kell lennünk annak gazdasági hátterével, valamint az erdészeti üzemvezetés általános terheivel. Előbbiről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Utóbbi esetében azt kell fontolóra vennünk, hogy egy kisebb erdészeti üzemben közel ugyanolyan sokrétű gazdálkodási feladatok – adminisztráció, szakirányítás, kivitelezés, értékesítés, beszerzés stb. – merülnek fel, mint egy nagyobban. Egy kisüzem azonban nem feltétlenül biztosítja ehhez a szükséges anyagi hátteret.

Az erdő hasznosítására szerencsére több lehetőség is létezik. Konzultáljunk szakemberrel döntésünk meghozatala előtt. Ebben is segít a kamara Erdészeti Szakértői Hálózata. Keressen minket a megadott elérhetőségeinken!

forrás: NAK / Mező Ferenc

Előző cikk

Ajánlattételi felhívások fakitermelésre - 2.szakasz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések