FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Országos Vízügyi Erdészeti Konferencia volt szeptember végén

Országos Vízügyi Erdészeti Konferencia erdészeti programja a VADEX Mezőföldi Zrt. szervezésében. Szeptember 30-án vette kezdetét az a kétnapos Országos Vízügyi Erdészeti Konferencia, mely  a Gárdonyi Vízügyi Oktatási Központban került megrendezésre.

A szakmai program keretében előadások hangoztak el az erdőgazdálkodás vizes kihívásaival kapcsolatosan, többek között a hullámtéri holtfa ökológiai jelentősége és az áradás során keletkező uszadéktorlaszok problémáinak kapcsolatában, a vízparti fásszárú növényzet kezelésének gyakorlatában, valamint a Pinka-patak 2024. évi árvízi eseményeinek erdészeti vonatkozásában. A konferencia – melyen 37 fő vízügyi és erdészeti szakember vett részt – második napján a VADEX Mezőföldi Zrt. szervezésében a résztvevők megtekinthették a Székesfehérvár Város Önkormányzata által támogatott erdőtelepítéseket, melyben kivitelezésében és fenntartásában társaságunk meghatározó szerepet játszott a közelmúltban.

Jó növekedésű kocsányostölgyes erdőtelepítés bemutatása

A Fehérvár Tüdeje Program keretében mintegy 30 hektár erdő létesült a város sűrűn lakott panelházas övezetének szomszédságában, 2020 tavaszától kezdődően. A szakmai program első állomásán az erdőtelepítések termőhelyi vonatkozása kapcsán ismertetésre kerültek Sárvíz-völgye vízgazdálkodási és talajtani adottságai. Az erdőtelepítések, melyek a korábbi mocsárvilág lecsapolását követően kialakult karbonátos réti talajokon valósultak meg, részletes termőhely feltárás, átgondolt és igényesen kivitelezett elsőkivitelek révén gyarapították a város zöld „tüdejét”.

Alsóvárosi park erdőtelepítésének ápolása

A terepi bejárás során a szakemberek megtekinthették a VADEX kivitelezésében létesített Hübner lakótelep melletti 2,50 hektáros kocsányostölgyest, valamint a Palotavárosi szabadidőparkhoz szervesen illeszkedő, 2,28 ha hazai nyárból, magaskőrisből és kocsányostölgyből álló erdőtelepítést.

Alsóvárosi Park sétautakkal, pihenőkkel és kisebb-nagyobb erdőfoltokkal

Az érdeklődők megcsodálhatták az Alsóvárosi park kisebb-nagyobb foltokban telepített 15 hektáros erdőtelepítését, valamint a VADEX Mezőföldi Zrt. kivitelezésében zajlódó fenntartási munkákat gépi bemutató keretében.

Megfigyelőhely a Sóstón

A program a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület különleges madár- és növényvilágának, megtekintésével zárult.

Forrás: VADEX

Előző cikk

AEE Kutatói Nap a Ligneumban 11.04-én

Következő cikk

Erdész az erdő gondozója



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…